Friday, August 24, 2012

FIT FRIDAY RECIPE: INDIAN RED LENTIL SOUP


Jak jsem slíbila, podělím se s vámi o svůj oblíbený luštěninový recept. Mým jednoznačným favoritem je červená čočka, už je to docela dlouhá doba, co jsem narazila na tenhle recept, kde právě ona hraje prim. Byla jsem z něj nadšená, i když v mé kuchyni zaznamenal mnoho úprav a od té doby si tuhle polévku dělám celkem často. Tohle jídlo miluju nejen pro jeho chuťové vlastnosti, ale je to pro mě i svého druhu oddech, když stojím v kuchyni a všechno krájím a strouhám a pak, když je všechno konečně v hrnci, line se z něj dvacet minut dokonalá vůně, která prostoupí celý dům, než je vše uvařeno, takže jste naprosto natěšení.

Červená čočka je bohatá na bílkoviny, obsahuje také železo, antioxidanty, spoustu vlákniny a je zdravá pro srdce, takže při pochutnávání si na téhle polévce můžete mít i dobrý pocit, že jste pro sebe něco udělali.
______________________________
INGREDIECE:
40 g červené čočky
30 g cibule
50 g řapíkatého celeru *
50 g mrkve *
50 g brambor *
10 g zázvoru
stroužek česneku
lžička olivového/arašídového oleje
lžička rajčatového protlaku
lžička curry pasty
lžička kurkumy
lžička chili pasty
1/2 kostky bujónu würcl
300 ml vody
petrželka

POSTUP: V menším rendlíku nechte rozpálit olej, mezitím si nakrájejte nadrobno cibulku a nastrouhejte zázvor, obojí vhoďte do rendlíku, propasírujte ke směsi česnek, přidejte curry, kurkumu a rajčatový protlak, dále na menší kousky nakrájené brambory, mrkev a řapíkatý celer, pozor, aby se vše nezačalo připalovat. Zalijte vodou a přidejte würcl, chili a čočku. Nechte vařit tak dlouho, dokud všechna zelenina a čočka nezměkne. Ochutnejte a případně přidejte některé koření, nevím, čím to je, ale pokaždé to chce něco jiného. Pak už stačí nandat na talíř a ozdobit petrželkou nebo jinou bylinkou.

V téhle verzi je skvělá k večeři. Když si ji dávám k obědu, obvykle přidám ještě kousek šmakouna (tady bych doporučovala spíš uzenou verzi, protože se k polévce chuťově lépe hodí) a dva knackebröty. Na poslední chvíli jsem se ještě večeři rozhodla vylepšit o lžičku jogurtu, jak je vidět na obrázku. A nemůžu se nepochlubit, že petrželka je z mojí vlastní bylinkové zahrádky, která už konečně začíná nést  ovoce  bylinky.

KCAL: 271

Kisses A.

* Nejsem na ta množství takový pedant, jeden průměrný řapík celeru má 50 g a stejně tak malá brambora a malá mrkev ;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...