Thursday, June 6, 2013

FIT LIFE: FROM MY KITCH #1


V poslední době se mi nahromadilo tolik receptů, o které bych se s vámi ráda podělila! Zapříčinil to hlavně fakt, že skončil semestr, který se nesl ve znamení stále stejných kuchařských počinů, ale teď jsem měla čas a rozhodla se řádně si ho užít! Tudíž jsem se pustila do hledání nových receptů všude možně a samozřejmě do vlastních kuchařských kreací, pravda je taková, že když najdu nějaký recept, málokdy se ho držím do puntíku, vždycky si tam něco změním. Nicméně receptů je tolik, že než abych je dávala na blog jednotlivě, podělím se s vámi hned o všechny a kdybyste chtěli u některého z nich upřesnit přípravu, stačí dát vědět v komentářích.

Velmi pravděpodobně můj nejoblíbenější recept v poslední době. Je od Zuzky Light (tady). 1/2 šálku syrových těstovin, 1/2 manga, hrst rukoly, asi 10 černých oliv, velká hrst cherry rajčátek, stroužek česneku, bylinky.
Když se mi nechce s ničím otravovat, vypadá to u mě v kuchyni takhle. Nakrájím zeleninu, 1/2 sladkého bramboru, tofu, přidám bylinky a koření, nakonec ještě zakápnu balsamicem a dám péct na cca půl hodiny. Ráda si k tomu dělám "omáčku" ze lžíce rajčatového protlaku, vody a pálivých papriček.
 1/2 šálku vařené quinoy, 2 vejce, velká hrst špenátu a pár žampionů. Nejdřív jsem podusila zeleninu, přidala vejce a koření a nakonec vmíchala quinou.
 Spíše z nouze ctnost. 1/2 šálku celozrnného cous cousu, větší mrkev dušená na kmínu, kousek cukety,  kuřecí maso a kari koření.
 Salátové wrapy jsou v poslední době jednou z mých nejoblíbenějších svačin. V těhle dvou je polovinu jablka, v jednom s lžící jogurt vymíchanou se lžičkou burákového másla a posypané kokosem, ve druhé se lžící domácího hummusu z bílých fazolí.

 Dostala jsem večer chuť na avokádovou omáčku na těstoviny (recept tady), ale těstoviny už jsem ten den měla, tak jsem sáhla po cuketě. A k tomu přidala kuřecí steak.
 V tom šíleném počasí jsem dostala chuť na polévku a objevila tenhle recept, nicméně jak už to u mě bývá, pár věcí jsem neměla a chtěla jsem použít pár další. Použila jsem čerstvá rajčata a trošku protlaku. Kuřecí jsem nahradila tofu a spolu s kostičkami sladkých brambor ho upekla v troubě, takže mi vznikly takové "krutony", špenát jsem byla nucena nahradit rukolou a přidala černé olivy, které teď cpu snad všude. A víte co? Vznikl parádní oběd!
Jáhlovo-čočkový salát. Další z receptů nalezený na mé závislosti Delicious blog. Tentokrát jsem se dokonce držela receptu, jen jsem přidala rukolu, která se tvářila, že už v lednici příliš dlouho nevydrží.
 Jeden z mých post workout snacks. Obvykle dost řeším co to bude, aby byly zastoupené všechny potřebné živiny, navíc jsem měla chuť na něco sladkého a tak jsem se odhodlala k menšímu experimentu. Do mixéru putoval šmakoun, menší banán, 1/3 avokáda a 2 lžičky holanského kakaa. Navrch lesní ovoce a kokos. S úspěchem jsem klidně mohla zpívat "Yummy, yummy, yummy, there is a party in my tummy..." tak dobré to bylo!
 A ano, další polévka! Ty obvykle jím v zimě, ale venku se to jako začátek léta netváří. Tohle je jednoduše rozmixovaná brokolice s troškou wurclu, kurkumy a kajenským pepřem. S mou oblíbenou "krutónovou" variací pečených sladkých brambor a tofu, černé olivy, lžička sezamových semínek a troška uzeného tvarohu, na který jsem měla ohromnou chuť.
 Na svou dnešní kreaci jsem obzvlášť pyšná. 1/2 šálku vařené quinoy, menší jablko, 2 řapíky řapíkatého celeru, 1/2 syrovétkového sýru Pilos, menší hrst pekanovách ořechů, lžíce rozinek, spousta skořice, lžička sojové omáčky a špetka kajenského pepře.

Kisses A.

13 comments:

  1. Asi se nechám inspirovat a ukuchtím si konečně něco zdravého.:)

    ReplyDelete
  2. Všechno to vypadá moc dobře :)
    A batáty jsem ochutnala poprvé, ale hned jsem si je zamilovala a dneska jsem nakoupila pořádnou zásobu :) A uzený tvaroh je můj favorit, který doma nikdy nesmí chybět -stejně tak celozrnný kuskus, tofu nebo cuketa :)

    ReplyDelete
  3. ja osobne salaty alebo skor, taketo "čačkymačky kde das co chces" milujem. A sama poznam jeden uplne jednoduchy recept, ak to nebude na nieco tebe tak to mozno pomoze niekomu inemu :-)))...
    udusis hlivy (take tie hriby...), pridas tam len nizkotucny biely jogurt, cervenu fazulu a kukuricu :-) a je to bomba.

    ReplyDelete
  4. super presne takéto recepty mám najradšej:)

    http://yn-spire.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  5. Měla bych dotaz ohledně půl šálku, je to ten malý šálek nebo normální hrníček? Nějak se v tom nevyznám. Děkuji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám kuchyňské odměrky. Když si vařím guinou, obvkle odměřuju 1/4 šálku v suchém stavu, objem se cca zdvojnásobí, tudíž půl šálku. Jinak 1/2 šálku je 125 ml.

      Delete
  6. Všechno vypadá opravdu skvěle a musí to, tak i chutnat :)

    ReplyDelete
  7. Výborný blog, výborné recepty ..:)

    ReplyDelete
  8. Všechno vypadá perfektně! :-)

    ReplyDelete
  9. jé moje recepty :-) bezva, že zkoušíš a nedržíš se přesně popisu a experimentuješ. Polévku s tofu musím vyzkoušet, k batátům sedí parádně!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...