Saturday, June 1, 2013

CALIFORNIA CORNER: INSTAGRAM RANDOM #8


Již tady několikrát padla otázka, co vlastně v US dělám a proč jsem se rozhodla odjet. Odpověď je jednoduchá, myslím, že mi jednoduše není souzeno zůstávat dlouhodobě v Čechách. Většina z Vás, co četla můj starý blog ví, že jsem vyrostla v zahraničí a myslím, že to k tomu přispělo nejvíce. Přeci jen, vrátit se z Tokia, kterému se přezdívá New York na desátou a začít chodit na základní školu, která se ještě úplně nestačila vzpamatovat z komunistického režimu, byl přeci jen kulturní šok.

Největší zlom asi nastal na střední škole, když moji spolužáci fantazírovali o tom, jak začnou cestovat a poznají svět. Pochopitelně jsem jejich názor sdílela, ale já na rozdíl od nich věděla, že to opravdu tak bude. A opravdu po škole jsem žila nějaký čas v Anglii a později se přestěhovala do Vídně. Kdyby se mi v onen okamžik, nepřipletl do života jistý pitomec a já se do něj bezhlavě nezamilovala, pravděpodobně bych ve Vídni setrvala mnohem déle.

Prožila jsem si tedy 7 měsíční pauzu v ČR. Už po pár týdnech jsem ovšem věděla, že to není ono, byla jsem čím dál více nespokojenější až jsem si jednoho dne podala přihlášku jako au-pair do USA. Měla jsem jasno i v lokaci, jedině California. Jak jsem řekla, tak se stalo a já 4. února nasedla na letadlo směr Praha-Mnichov-New York.

V New Yorku jsem strávila týden a jen tak tak stačila utéct před sněhovou bouří Nemo. Když jsem dorazila do Californie, bylo zde krásných 20°C. Mám ve zvyku být spíše pesimistka a očekávat spíše to negativní. O to více jsem byla překvapena, když California a celkově život v ní předčil i mé nejdivočejší  sny. Především se mi líbilo, že mám program přizpůsobený studiu, takže mne Californie nejen kulturně obohacuje, ale také vzdělává. Druhá věc byla, že americké filmy, kterými jsem se na zdejší život připravovala, byly naprosto reálné! Takže občas, jako třeba při mém výletu do Los Angeles očekávám, že za mnou někdo zakřičí: "Stop!" a "Sjedeme další záběr!". 

Nyní bych se s vámi ráda podělila o pár poznatků, kterými se USA a především Californii charakterizují:
1) Americký úsměv - Je to neuvěřitelné, ale všichni se tu usmívají a to vždy a všude.
2) Take out - Ano, není nad to, pustit si svůj oblíbený film a zavolat si donáškovou pizzu, navíc vám ji téměř vždy přinese pohledný poslíček.
3) Sugarfree a fatfree- tyto dvě slova jsou téměř magická, protože bez cukru a tuku, se tu dá sehnat úplně vše. Občas si tedy kladu otázku, kde udělali Američané chybu, když jsou i tak nejobéznější národ na světě.
4) Pláže - Vypadají přesně tak, jak je vídáme ve filmech
5) Workout - v Californii totiž cvičí úplně každý, takže už nejsem překvapena, když vedle mě nastoupí na běžící pás 80 babička.
6) Šílené dálnice - ne opravdu, dokážete si představit, že jedete po 8 proudové dálnici, kde všichni jezdí minimálně 160?!
7) Názor - Když se jim něco líbí, tak to řeknou, proto jsem si už zvykla, že když jdu po ulici běžně mi lidé chválí buď jednotlivé kousky oblečení, nebo dokonce i celý outfit.
8) How r u? - Uslyšíte to alespoň 25x den.
9) Oblečení, boty, doplňky - V životě jsem neviděla větší výběr!!!
10) V restauracích zde platí tzv "bezedný kelímek", znamená to, že si objednáte jeden nápoj automaticky vám ho po dobu vaši návštěvy dolévají a to stále za stejnou cenu.

Pokud máte ještě nějaké další dotazy v komentářích je ráda zodpovím. A budete-li mít zájem, zde je odkaz na můj osobní Instagram: http://instagram.com/barboramadlova



Příprava na cesty:



Líné víkendy:







Pohyb je nezbytný!



xx B

33 comments:

  1. Mě by ještě zajímalo, jak je to tam s dětma? Narazila jsi na dobrou rodinu? Máš s dětmi problémy? A co se učíš? Zdokonaluješ angličtinu? :) Díky Verča

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na rodinu si nemohu stěžovat, mám jen jednoho rodiče a jedno dítě, takže je to víceméně pohoda:-) Ano, angličtinu a od příštího semestru přemýšlím i o jiných předmětech.

      Delete
  2. Otázka č.1, jak ses dostala do Cali. Hodně au-pair tam chce a málokomu se to splní. Odmítla si třeba hodně rodin z jiných států?

    2.Psala jsi, že nejsi normální au-pair, že při tom i studuješ. Jsi tam na program EduCare?

    Super článek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1)Odmítla jsem jen jednu rodinu z Detroitu a hned další byla z Cali, tak jsem neváhala.
      2ano jsem a děkuji:-)

      Delete
    2. aha, no to je divny, ja jim ted psala do Student Agency ohledne EduCare a o nicem nevedeli a i na strankach americke agentury jsem nasla, ze v californii je EduCare mozny jen nekde okolo SanFranciska :-/ Zarizovala si to nejak extra?

      Vazne ti zavidim, ale take jsi pro me inspiraci a dukazem, ze vsechno jde, staci jen chtit.

      Delete
    3. Student Agency tohle nezařizuje, většinou si o tom musíš promluvit na místě s lokální koordinátorkou. Pokud narazíš na výbornou, jako já, tak ti se spoustou extra věcí pomůže:-)

      Delete
  3. Ahoj,
    můžu se zaptat jestli si jela přes nějakou agenturu ? a jakou ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano jela, do USA bych si sama na vlastní pěst netroufla. Jsem tu přes Student Agency, byla jsem s nimi už v Anglii a myslím, že jsou nejlepší.

      Delete
  4. ja si prave myslim ze problem obezity v severnej amerike je prave v tych sugar-free a fat-free veciach. vies aka chemia to musi byt ked je mlieko fat/sugar free? a co to potom spravi v tvojom tele? hnus... (viem to z vlastnej skusenosti, zijem v sev.amerike uz 15 rokov) eliska

    ReplyDelete
    Replies
    1. Souhlasím, nedávno jsem si koupila peanut butter, co mělo 0 kcal(!!!) a přísahala bych, že po jeho ochutnání jsem takhle zkřivenou pusu ještě neměla, byl to odporný zážitek:-D

      Delete
  5. cislo 10. je odpoved na cislo 3. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naštěstí to platí jen u nápojů, i když restaurace typu: "Můžeš sníst kolik chceš" taky stojí za to, nejsem proto překvapena, když se ke stolu pro 6 sotva vejdou dva lidé:-D

      Delete
  6. Baru popiš nám, jak to v Californii probíhá ve škole, jak ses na místní univerzitu dostala a jací jsou spolužáci. :))
    Lucka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucko, plánuji o tom samostatný článek:-)

      Delete
  7. skvělý článek :) uvítala bych víc takových co se týká života v americe :)
    jak ses tam dostala? přes kterou agenturu nebo internetovou stránku?:) kde tam ted studuješ?
    docela mě překvapilo že tam každý cvičí, já slyšela něco jiného...a jaké je tam počasí?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, vynasnažím se. Dostala jsem se přes Studen Agency a studuji na Mirmar college. V oblasti, kde žiji já, opravdu každý cvičí, ale třeba o Bostonu se to říct nedá, záleží na lokaci. Momentálně tu máme mezi 25-30°C a jasno.

      Delete
  8. aky si mala blog predtymto?:)

    http://yn-spire.blogspot.sk/

    ReplyDelete
  9. Ahoj :), děkuju za mo pěkný článek, čím dál tím víc mě motivuješ, abych taky vyrazila ven.. Můžu se zeptat, jak to máš se studiem? Co studuješ a jak často do školy chodíš? Děkuju Adéla

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adélo: Plánuji článek o studiu na zdejší škole, kde vše více rozepíšu. Z větší si ale rozvrh sestavuji sama a podle toho, co nabízí college.

      Delete
  10. ahoj, strasne mam rada vas novy blog a aj tvoj stary, ked tu spominas, kde vsade si zila, napadlo ma, ze v starom blogu si pisala, ze si zila aj dansku, co hovoris na dansko a danov? lebo ja sa chystam teraz do danska na dlhsie, predtym com tiez bola v new yorku vyse troch rokov, co som si nevedela vynachvalit, hlavne ludi, sluzby, no proste vsetko, ale kazdy mi hovori, ze dani nie su taki priatelsky ako americania je to pravda?
    a este prosim ta ako si spravila tu prvu pohyblivu fotku?
    dakujem za odpovede
    Agy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymní: Dánsko je naprosto nádherná země s vysokou životní úrovní, Samozřejmě záleží na jaké místo narazíš, já měla se svou rodinou štěstí, protože jsme se pohybovali především v okolí hokejistů, kde byli všichni milí a přátelští. Mám-li to shrnout, ze všech míst, která jsem doposud navštívila, Češi vychází nejhůř, takže si můžeš jen polepšit:-)

      Delete
    2. A pohyblivá fotka jde udělat, když si zadáš do googlu: make a gif online.

      Delete
    3. dakujem :-)
      a mozem sa este spytat, v ktorom meste si konkretne v dansku bola?
      a naplno si vychutnavaj californiu! :-)
      Agy

      Delete
    4. Děkuji přesně to se snažím každý den dělat:-D V městečku Odensee.

      Delete
  11. Na té černobílé fotce jsi extra krásná!!
    Jinak musím souhlasit se vším výše popsaným, před měsícem jsem byla v New Yorku a doteď se z toho nemůžu vzpamatovat... potřebuji co nejdříve dokončit školu a taky odtud uletět! Jinak k těm sugar/fat-free věcem... já myslím že "cokoli-free" ty lidi nutí sníst větší množství, než by si dali normálně, anebo je to způsobeno tím, že dané potraviny jsou natolik modifikované, že ztratily původní výživovou hodnotu a nedodají tělu nic.
    Mně v Americe vadilo (a to byla jediná věc, která mi vadila, jinak jásám doteď) že ve téměř ve všem (!!!) je corn syrup, niacin, reduced iron a podobně...

    Jsem ráda že teď tolik přispíváš, cítím se tím Americe o trochu blíž :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji:-) Vím o čem mluvíš, nejvíce mne dostává, když si nad 100 kg slečna pře de mnou objedná skoro celé menu, ale colu - LIGHT!:-D To jsem ráda a budu se snažit držet tempo:-)

      Delete
  12. Mě by zajimalo, zda jsi tam sama nebo tam mas nejakou kamošku?Či přitele? popřipadne kdo te tedy foti? Diky a moc hezky clanek :)

    ReplyDelete
  13. Jsem tu sama a fotil mne kamarád z US, který má pro focení slabost:-) Není zač:-)

    ReplyDelete
  14. teda znala jsem i tvuj stary blog,ale netusila jsem, ze jsi vyrustala v Tokiu :)

    článek super, hodně jsem se na něj těšila a těšim se i na ten o tvé škole ;)

    Nicol

    ReplyDelete
  15. A kdy se vracíš? Plánuješ pak zůstat v Čechách nebo žít časem zase v zahraničí? :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...