Friday, May 24, 2013

FIT LIFE RECIPE: NUTS & DRIED FRUIT 3 WAYS

Kdo tvrdí, že při zdravém životním stylu nemůžete mlsat? No, slyšela jsem to spoustukrát, nicméně je to lež jako věž. Platí samozřejmě pravidla jako všeho s mírou a to známé 80/20, ale je tu ještě jedna varianta - proměnit mlsání samotné v něco zdravého!
Před nedávnem jsme byly na menší dámské jízdě za nákupy v Drážďanech a já tam objevila raw veganské kuličky z oříšků a sušeného ovoce. Výborné. Nicméně mě dost odrazovala cena, která v podstatě byla euro za každou kuličku. Nejsem hloupá a rychle si spočítala, že něco podobného si můžu vytvořit sama a mnohem levněji.
 Začneme s tím základním. Tím samozřejmě jsou sušené ovoce a oříšky, skvěle funguje poměr 2:1 ve prospěch ovoce. Nejdůležitější jsou tady datle, které dodají sladkost a fungují jako pojivo a co se oříšků týče, poslouží vám jakékoli, které doma najdete. Já jsem měla: 100 g sušených meruněk, 80 g datlí (víc už jich doma nezůstalo), 25 g slunečnicových semínek, 50 g mandlí, 25 g arašídů.
 Pak si do oříškovo-ovocné směsi přidáte cokoli, co máte rádi, mým favoritem je lžička skořice, lžička kakaa a lžička instatní kávy. A najednou tu mám mocha kuličky!
 Abych získala ještě lepší nutriční hodnoty, přidala jsem 2 odměrky proteinu.
 A pak jednoduše mixujete, dokud vám nevznikne lepkavá hmota, ze které půjdou snadno tvarovat kuličky.

Já si tentokrát rozdělila směs na dva díly. Z jedné části jsem vytvořila malinké kuličky, každá má cca 5 g (a tedy 19 kcal, ano, dala jsem si tu práci s počítáním) a já mám co mlsat, každou kuličku ještě obalte v kakau, jsou pak mnohem lepší. Druhou část jsem ještě rozdělila, vznikly větší kuličky (10 g), ty se zase hodí jako zdravý foodie dárek ;) a co s tou poslední částí?
Z úplného zbytku jsem se ještě rozhodla vytvořit domácí müsli tyčinky, protože ty, které jsou běžně k dostání z duše nesnáším. A jak na ně? 20 g směsi, 20 g ovesných vlošek a 10 g jablečného pyré, opět trochu pomixovat a vytvarovat tyčinku na pečícím papíru. Já na zkoušku vytvořila tři, každou s trošku jiným množstvím pyré a 10 g se rozhodně osvědčilo nejlépe.(Každá tyčinka má kolem 150 kcal).

Tyčinky mám v plánu dát do mrazáku a co se kuliček týče, tak ty uchovávám v dóze od kávy v ledničce.

Užijte si zdravé mlsání!

Kisses A.

14 comments:

  1. ty kuličky dělá česká firma, mají eshop nebo se jejich výrobky dají dostat v lepších zdravých výživách. Viz:
    http://eshop.lifefood.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji, koukám, ze jsou tam dokonce levnější než v Německu. Ale asi stejně zůstanu u domácího experimentování :)

      Delete
  2. Mňam, tak to musím vyzkoušet :-)

    ReplyDelete
  3. to musí být výborné, mňam !:)

    ReplyDelete
  4. děkuji za tip :-) vyzkouším určite ;-)

    ReplyDelete
  5. A jak dlouho jsi ty tyčinky pekla? Kuličky jsou nepečené?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyčinky jsem pekla na 180 stupňů řekla bych tak 15 minut, ale nejsem si jista, vydala jsem je, když zezlatly

      Delete
  6. Tak cena tech lifefoodovych je dana primarne surovinama - kulicky jsou komplet raw bio, tj vstupni naklady jsou jine nez u konvenciho ovoce. Raw ovoce a orechy nesmeji prejit teplotou 42 stupnu, proto suseni a loupani trva dele a je technicky narocnejsi. Bezne orechy se v raw kvalite neprodavaji - snad vsechny dostupne druhy se loupou ze skorapek za tepla, je to pak snazsi, ale prijde se tim o kde co...

    Rawmeo jsou skvely, doporucuju ochutnat citronovy a cokoladovy - je to ta nejvic cokoladova vec co znam, kam se hlabou "konvenvni" sladksoti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju za info. Jejich cena v Čechách není špatná, ale v Německu mi to přijde opravdu neúměrně drahé. Jedno balení po třech kuličkách stalo tři Eura.

      Delete
    2. Tak upřímě potěšilo mě, že alespoň u něčeho, navíc u českých výrobků, máme v čechách nižší ceny než jinde :D

      Psala jsem to fakt jen pro informaci, aby se lidi, kteří o lifefoodu a jejich přístupu nic nevědí, mohli dozvědět, jak to funguje, a proč to stojí kolik to stojí a co se za tím všechno schovává...

      A když byste někdo věděl, kde v Praze sehnat teď čoko rawmeo - v "mých" obchodech je nemají a nebo vyprodali a začínám mít trošku absťáček. Jsou fakt návykový, bacha na to...

      Delete
  7. jeee, obdvovala jsem už na instagramu ateď konečně i recept, díky :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...