Thursday, May 16, 2013

FIT LIFE: LET'S TALK HEALTHY LIFESTYLE

Víte, na jakou větu jsem doslova alergická? "Ona nemůže, ona drží dietu!" Jsem na ni alergická ze dvou důvodů, ani první ani druhé není pravda. Můžu, jen zrovna pravděpodobně nechci a rozhodně nedržím dietu, jím zdravě. 

Podobné reakce většinou vyvolám téměř zaručeně, když odmítnu kus koláče u babičky, nebo nějaké jídlo na party. Jsem se způsobem, kterým se stravuji víc než spokojená a cítím se dost sebevědomě na to, abych si dopřála cokoli, na co mám chuť, ale rozhodně nevidím důvod do sebe ládovat cokoli, když 1) nemám hlad, 2)mně daná věc ani příliš neláká. Když si chci nějaké jídlo užít, je to obvykle něco opravdu dobrého, protože vedle zdravého životního stylu jsem ještě nevyléčitelný foodie. Takže mám chuť na pizzu? Tak na ni vyrazím tam, kde ji mají nejlepší, nebo si doma vytvořím zdravou variantu, přijde na to, jakou mám zrovna náladu. Mám chuť na zmrzlinu? Jdu do angelata!
To bylo tak pro začátek, ale pojďme se chvilku bavit o tom, jak pro mě zdravé stravování a životní styl vypadá?


Říkala jsem, že se nebojím si něco dopřát. A nemusím se bát z jednoduchého důvodu, protože vím, že po zbytek času, mohla bych tady použít to magické číslo 80% se stravuji zdravými, skutečnými potravinami, o kterých vím, že mi dodají veškerou energii, kterou potřebuji na to, abych se mohla věnovat tomu, co mě baví, což je mimo cvičení ještě milión dalších věcí. Nikdy nevynechám nikdy, během celého dne jím zeleninu, netučné protejny ať už z masa, nebo jiných alternativních zdrojů, zdravé sacharidy z ovoce, celozrnných výrobků, ale tohle už tady nebudu opakovat, protože přiznejme si, ruku na srdce, všechny víme, jak by měl vypadat zdravý talíř, že je to pravda?


A co vlastně všechny ty kalorie a porce? Nevím, nepočítám, nevážím. Zvykla jsem si na jednu věc a nevím, co by mohlo fungovat lépe, než věřit svému tělu. Řekne si, co potřebuje a nezlobím se, když si řekne o víc, uvědomuji si, že některé moje cvičení je dost intenzivní a tudíž si tělo žádá něco navíc, aby mohlo stavět svaly a tak podobně.

Nicméně pokud máte problém se svou postavou, pravděpodobně ani ta komunikace mezi potřebami vašeho těla a tím, co mu dáváte nefunguje nejlépe, to je asi doba, kdy je vhodné sáhnout po kuchyňských vahách a kalkulačce. Chvilku se trapte s matematikou, rozmazlujte své tělo zdravým jídlem v pravidelných dávkách a když bude vědět, že na něj jste hodné, začne s vámi zase mluvit, alespoň já tomu věřím.
Bez pohybu podle mě zdravý životní styl neexistuje. (Navíc je cvičení tak trochu návykové.) Nikdy se necítím tak dobře jako po pořádně intenzivním workoutu, kdy jsem "absolutně vyzenovaná", jak by řekla T, a klidně bych se mohla poplácat po rameni a říct si, dobrá práce. Navíc když se cvičením dostanete dál, než jste si myslely, že by bylo možné, pokaždé, když uděláte o klik navíc, nebo zaběhnete svoji obvyklou trasu o minutu rychleji, neuvěřitelně vám poroste sebedůvěra. A víte co? K tomu, aby bylo tělo schopné takových výkonů, potřebuje stravu, takže na mě nechoďte s různými jídelníčky, kde přijímáte pod hranici svého bazálního metabolismu, nebo se stravujete týden jen zeleninovou polévku. To není životní styl.

A možná snad nejdůležitější je být spokojená, mít se ráda! Vím, že to co dělám mě neuvěřitelně uspokojuje, ať už je to cvičení, nebo vymýšlení nových zdravých receptů. V tom je podle mě krása  zdravého životního stylu, protože i když si dort neuvěřitelně užívám ve chvilce, kdy ho jím, za půl hodiny už o něm nevím, za to na dosažené výsledky může být člověk pyšný pořád!

V dalších dnech vác čeká víc článků na tohle téma a typů na zdravý životní styl. A budu ráda, když do komentářů napíšete, co by vás případně zajímalo.

Kisses A.

13 comments:

  1. Krásný článek!
    Já jsem vyloženě alergická na slovo "dieta"! Štve mě, že když někdo jí zdravě a necpe se sladkostma, smaženýma sajrajtama, bílou moukou a podobně, hned "drží dietu"..grrr.

    No, já mám takový problém, že mi to asi trochu "vlezlo na mozek." Nemám sice žádný anorektický sklony, že bych hladověla-to vůbec! Ale nedokážu hřešit. Prostě to nedokážu. Nejde o to, že bych si ty věci vyloženě odpírala; ono jak si člověk odvykne a dva roky do pusy nestrčí žádnou sušenku nebo dort, prostě už to pak ani nemá potřebu vyhledávat. Ale ač vím, že vzhledem k tomu, že každý den cvičím a jím oprvdu mega-zdravě, občas by mi něco trošku ne-úplně-zdravého neuškodilo, prostě neumím zhřešit..měla bych pak pocit, že jsem si jakoby "narušila" ten svůj režim..Nojo, jsem vážně už asi postižená.. :D Ale co, jsem se sebou vlastně spokojená, a to je asi nejdůležitější..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju. Na hřešení mám pár takových triků. Určitě se o ně podělím, ale hned první je, že tomu neříkám "hřešit", a obvykle, když se rozhodnu dopřát si něco třeba nezdravého, jdu někam s někým do restaurace, obecně hřešení nevyhledávám, ono se o sebe postará samo obvykle tím, že mě někdo pozve na pizzu, nebo na dort :D

      Delete
  2. Super článek. Říká se, že v přiměřeném množství je každé jídlo zdravé:)

    ReplyDelete
  3. Tyhle články jsou super! Ráda vařím podle tvých receptů, takže pokud by byly další, byla bych moc ráda. A taky nějaký typy na další workout videa, jestli jsi objevila třeba něco nového. :)
    Jinak moc díky, vlastně jsi to byla ty, kdo mě inspiroval ke změně životního stylu. :)

    ReplyDelete
  4. Hezký článek:) já teda ještě nejsem rozhodně ve fázi, kdy by mi nedělalo problém odolat dortu či hranolkám a ke cvičení se nutím každý den (po cvičení mám vždy skvělý pocit a těším se na zítřek až zase budu cvičit, jenže druhý den je realita úplně jiná a mé líná mě přemlouvá ať necvičím:D)
    Věřím, že se k tomu časem dopracuju, ale bude mi to trvat dýl..
    Jinak obdivuju Terku (z terezasplace) že dokáže žít bez čokolády a spousty nezdravých dobrot:-O a to, že jí dělá problém zhřešit už vůbec nechápu:D ale nemyslím to nijak zle, jenom pro každého je to asi jinak těžké vzdát všech těch nezdravých dobrot:D:/

    ReplyDelete
  5. Od té doby co jsem se začala stravovat zdravěji, tak fastfoody moc nemusím. Ale jsou dny, kdy nemám prostě navybranou a musím si koupit nšco z KFC nebo Mekáče, ale to mě pak hned druhý bolí břicho a je mi špatné celý den.

    ReplyDelete
  6. Miluju váš blog, miluju tvé příspěvky o zdravém životním stylu. Jak a hlavně co píšeš. Díky za inspiraci jíž mi jsi!!

    ReplyDelete
  7. Super článek! :) Tohle mě vždycky dokázalo pořádně otrávit, když jsem ještě bydlela s rodiči. Ty neustálý kecy, když si chtěl dát člověk něco zdravýho, zatímco na zbytek rodiny čekaly bramborové knedlíky s uzeným :-D. Do toho navíc nemám ráda hovězí a vepřový, takže za kolečkem : "Ty držíš dietu?" následovalo, "a to sis jako vymyslela, že budeš vegetarián, nebo co?" :-D
    Váš blog mě baví čím dál tím víc, you go girls! :)

    ReplyDelete
  8. Let's talk about healthy lifestyle

    ReplyDelete
  9. Stejná situace. Zrovna předevčírem na párty se o půlnoci podával dort a všechny jsem děsně šokovala tím, že jsem si prostě nevzala, zaprvé jíst v noci čokoládovou kalorickou bombu by mi ráno přineslo nejen kilo navíc, ale zřejmě by mi bylo i dost špatně. Jím možná abnormálně zdravě už dva roky, cvičím taky každý den a na pohybu i zdravém životním stylu jsem si vypěstovala takovou závislost, že už bych nedokázala (a hlavně nechci!) přestat. Nezdravé věci snad nejím vůbec nikdy, jediné čemu neodolám, je zmrzlina, u které se uklidňuju, že je to v podstatě "zmrzlý jogurt" a nijak moc mi to uškodit nemůže. ;)

    Váš blog navštěvuju pravidelně a vaše články, nejen o jídle a o módě, ale taky cestovací a lifestylové se mi (hlavně ráno u super-zdravé snídaně) :)) děsně dobře čtou. Jste skvělý, holky!

    ReplyDelete
  10. Mně docela chybí články o cvičení, ne že bych si je nedokázala najít sama, ale ráda srovnávám svoje zkušenosti s ostatními :-) Protože cvičíš už delší čas hodinu denně, jak jsi psala, zajímalo by mě, jestli se ti nestalo to, že ti to cvičení bylo "málo" nebo že by se to na tvé postavě už nijak drasticky neprojevovalo. Do této fáze jsem se totiž jaksi dostala a zajímalo by mě, jestli nemáš podobnou zkušenost a co s tím. Podotýkám, že jím celkem normálně (dost podobně jako ty), v ničem se zásadně neomezuji, takže když mám chuť na hamburger, zajdu si na luxusního slidera do restaurace, kde ho mají vážně výborný a domácí.

    ReplyDelete
  11. Lososa se špenátem fakt miluju, sama jsem ho doma ještě nezkoušela, ale docela jsi mě k tomu namotivovala :o) Vypadá to skvěle!

    Chlo

    ReplyDelete
  12. super clanek!i kdyz mam vas blog ve sledovanych, nejak mi minule prispevky unikly, tak je jdu procist:)moc ti fandim, jsi dobra, ze si treba kolac nedas,ja ted zacla cvicit denne, uz sedmy tyden, ale protoze nechci nejak vyrazne hubnout, tak si davam i male susenky za odmenu haha:)
    rada bych te pozvala ke mne na blog na giveaway o kozenou kaeblku:)
    pa a krasny vikend
    http://sienastyle.blogspot.it

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...