Tuesday, May 28, 2013

FIT LIFE: WORKOUT "ROUTINE"

 Dost jsem se zdráhala napsat do názvu článku to slovo "rutina", protože přesně té se ve svém cvičení vyhýbám jako čert kříži. Ale teď už vážně, často se mě ptáte na cvičení, jakému se věnuji, co dělám, jestli mi nevadí tohle nebo tamto. 

Začnu pěkně od začátku. Od malička jsem vždycky koketovala s nějakým sportem, ale nijak slavné to nebylo (popadlo mě plavání, tenis, golf...), všechno mi to vydrželo chvilku a moc nadšení to ve mě nevyvolávalo. A pak jsem před nějakým rokem a půl začala brát cvičení jako prostředek k tomu, abych se dostala do formy. Což samozřejmě znamenalo: "Ahoj, hodiny a hodiny cardia!". A přiznejme si, bývá to tak u většiny těch, kdo se cvičením začínají. Nijak si kvůli téhle cvičební "chybě" nenadávám, zůstala mi z té doby láska k běhání, které dodnes zařazuji do svého cvičení a skvělé vzpomínky na můj první závod. S mnohem menší láskou vzpomínám na ty nekonečné minuty strávené na běžeckém trenažéru, protože přiznejme si, to je prostě nuda.

 Pak jsem také patřila k těm lidem, které zásahla Pippa mánie, když se všude možně řešilo, jak získat pozadí jako má mladší sestra vévodkyně z Cambridge. A já se vrátila k pilates a józe, se kterými jsem krátce flirtovala někdy v prváku na střední škole. Nejsem zrovna pilates nadšenkyní, ale jóga mi zůstala do dneška, skvěle se u ní uvolním a takové programy od Jillian Michaels, Boba Harpera nebo PX90 jsou dokonce i výzva.

Když jsme u té Jillian a Boba, tak oba stály u začátků toho, když jsem cvičení začala brát tak, jak ho beru teď něco, co mě neskutečně baví, v čem můžu vždycky hledat nové limity a jít o kousíček dál, snažit se překonávat. Jak už jsem psala, nedovoluju, aby se do mého týdenního tréninkového programu dostalo slovo rutina. Takovým stavebním kamenem mého rozvrhu jsou dvě výlety týdně do fitka a kolem nich si stavím zbytek tréninků. (Často si jednoduše v neděli večer sedmu s tužkou, bločkem a uvažuju, co bych tam měla chuť cvičit.)

A jakým způsobem takové plánování probíhá? Obvykle si ordinuji 3 dny cvičení - 1 den odpočinku - 4 dny cvičení - 1 den odpočinku (což vám vyjde na 5 - 6 tréninkových dní týdny). A mojí zásadou je nemít v tom žádný trvalý systém, neustále svoje tělo šokovat, pořád něco měnit, dělat jinak. Vždycky ho nechte v napětí, co ho vlastně zase čeká. O cvičení se toho píše hodně, ale věřím tomu, že tohle skutečně funguje.

Tak samozřejmě si nejdřív rozplánuji ty dvě hodiny v posilovně. Do posilovny jsem začala chodit před pár měsíci a dost výrazně to transformovalo můj pohled na cvičení. (Ano, patřím k těm, kteří touží po všemožných svalech).

Pak přijdou ke slovu mí oblíbení trenéři a těžké rozhodování: s kým bych se vlastně chtěla ten týden potkat, abych byla specifičtější, mezi mé favority momentálně patří Zuzka Light, Shaun T a jeho Insanity, Karina a Kathrina z Tone it up!, samozřejmě Jillian Michaels a Bob Harper. Tohle mi nabízí celkem slušnou škálu z čeho vybírat.

Třeba se Zuzkou je to jednoduché. Pokaždé víte, že se bude jednat o výzvu pro vás a ještě to bude zábava (a víte co, nevadí mi na ní ani její přízvuk, ani nic jiného, je mi strašně sympatická jak ona, tak to co dokázala, momentálně toužím po jejích jóga DVD). Kvůli jejím ZWOW jsem si do iPadu stáhla Interval Timer a ukázal se jako skvělá pomůcka při cvičení. Takže alespoň jedno ZWOW týdně se většinou na mém "cvičebním menu" objeví".

Po intenzivních trénincích jako je ZWOW a posilovna si ráda trošku odpočinu a tady se obvykle přihlásí ke slovu jóga, nejsem na tu klasiku, ale spíš právě dynamickou jógu ve stylu Jillian Michaels Yoga Meltdown, nebo Bob Harper Yoga for Warrior, tyhle dva jsou notoricky známí, ale v podobném stylu mám mnoho workoutů (Denise Austin, Kymberly Fowler, P90X).

Ani cardio nezatracuji úplně, dělám si na něj čas alespoň jednou týdně, ať už jde o běhání, nebo sáhnu po nějakém DVD s cardio tréninkem. Tady se mi osvědčilo Insanity, nebo třeba Jillianina cardia ze série Body Revolution, Tracy Anderson i Billyho Blankse občas vezmu na milost, jak jsem říkala, cvičení neustále střídám.

Nikdy bych nedopustila to, abych se začala nudit. Když se u cvičení začnu nudit, znamená to, že už to pro mě není výzva a když už to není výzva, tak se samozřejmě tělo nemůže měnit, protože proč by se také mělo měnit, když je současným podmínkám perfektně přizpůsobené? Vidíte, čas cvičit něco jiného! Teď třeba začínám více koketovat s plyo tréninkem, mám naplánovanou návštěvu lekce Fitboxu, nebo TRX, ale to je spíš už o tom, že mě cvičení baví a chci toho poznat co nejvíce. Nejsou vůbec na škodu různé výzvy. Stačí se rozhlédnout, nejdete jich spousty, ať už jsou to výzvy v klikování, nebo dřepování (těm se teď věnuji já).

A příště trošku více o běhání, protože už je spuštěná registrace pro letošní ročník We Run Prague a já tam rozhodně nehodlám chybět!

Co vy a cvičení? Najde se něco, co by vás zajímalo, co jsem ještě v článku nezodpověděla? Ptejte se! 


P.S.: JEDINÉ CVIČENÍ, KTERÉHO KDY BUDETE LITOVAT, JE TO, KTERÉ NEUDĚLÁTE! :)

Kisses A.

13 comments:

  1. TRX můžu jen doporučit, v poslední době mě to hodně chytlo, chodím tak 2x do týdne a je to teď můj nejoblíbenější druh sportu, a výsledky taky začínám pozorovat....a hned za tím je fit box :)
    Jinak to mám podobné jako ty, hlavně to mít různorodé - jednou Jill, jindy Bob, TRX, Fit box, potom zase běh...baví mě to, ale přiznávám se, že se do toho musím pokaždé nutit a přemlouvat se, ale ten pocit potom za to stojí :)

    ReplyDelete
  2. A. me by zajimalo, proc je "chyba" delat hodiny a hodiny kardia. Myslela jsem, ze jsi prave kardiem zhubla. Jde mi o to, ze chci hubnout a zajimal by me idealni pomer kardio versus trenink behem tydne. Jsem na zacatku, sbiram informace... Mela jsem predstavu 3x tydne trenink v posilovne (vicemene posilovani s vlastni vahou+pomucky, pouze na ramena stroj) a 2 x tydne hodinovy beh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To zní jako dobrý plán, ale postavila bych si trénink tak, že běh přidáš k tomu posilování (ne hodinový) a pak si vybrat ještě jiné aerobní aktivity, takové, které nejsou úplně monotónní.

      Delete
  3. A. zajimalo by me, proc je "chyba" kardio pri hubnuti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neříkám, že celkově kardio je chyba, říkám,že je chyba dělat jen kardio.

      Delete
  4. úžasně motivační a chytrý článek :)

    ReplyDelete
  5. velmi dobrá motivace ;) díky za tenhle člínek :)

    Nicol

    ReplyDelete
  6. prosim ta a napriklad pri tej squat challenge davas akoze 115 squatov naraz, ci ides po castiach s minutovou pauzou? dik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dělám je naráz, zatím jsem u 150 a není to problém, i když já mám celkem slušný trénink.

      Delete
    2. woow tak to si dobra!! .)

      Delete
  7. Super clanek, chtela jsem se zeptat, kdyz pises, ze jses na ty svaly :) jestli mas v jidelnicku zarazeny i nejake fitness napoje :) - proteinovy napriklad.
    Verca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snažím se proteiny do stravy zařazovat přirozeným způsobem, ale jsem velkou milovnicí smothies po cvičení, takže se občasnému používání proteinových prášků nevyhnu. Zatím jsem používala ten bez příchuti z dm, protože mi v těch ochucených velmi vadila různá sladidla a tak podobně, teď jsem objevila tenhle čokoládový veganský protein (http://www.fitness007.cz/e-shop/sportovni-vyziva/proteiny/sojove-proteiny/vegan-protein-2-1kg-creapure-creatin-zdarma), okamžitě jsem si ho zamilovala ze dvou důvodů: 1. je slazený stevií a za 2. protein je z hrachu. Nemám ráda proteiny z mléka, protože se konzumaci mléčných výrobků snažím držet na minimu a také mi nevyhovují sojové proteiny, protože už tak jím řekla bych dost sojových výrobků.

      Delete
  8. Dekuju za odpoved :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...