Saturday, March 30, 2013

CALIFORNIA CORNER: INSTAGRAM RANDOM #5

 Zatímco v České republice sestoupila teplota opět k nule, v Californi se vyšplhala až na krásných 25 °C. Pro obyvatele Cali to znamení jediné, je na čase se obléci do plavek a začít okupovat pláže. Ráda se přizpůsobuji zdejším kultuře, a proto jsem se minulý víkend rozhodla, že zdejší tradici nesmím porušit.

Pojem pláž je v Cali opravdu široký, jsou tu všude a  v nejrůznějších velikostech, formou písku a oblíbeností. Jsem tu teprve krátce, tak jsem pro začátek zvolila něco méně vzdáleného, než je Malibu, nebo Long Beach a ve finále zvítězila Mission beach, která se u obyvatelů San Diega těší velké oblibě.

Ten den byl pro mne velkým ponaučením. Vyzvedávala jsem známou v Chula Vista, což je mimochodem coby kamenem dohodil od hranic Mexika. Už na cestě pro ni, mě začal telefon s GPS obtěžovat svou nízkou baterkou a než jsem dojela na místo vybil se úplně. Nedalo se tedy nic dělat a se slečnou jsme musely najít obchod, kde bych si koupila nabíječku do auta, abych vůbec trefila zpět. Obchodní centrum jsme tedy našly postaru a sice s mapou.

V obchodním centru bylo mnoho lákavých obchůdku, které jsme nemohly nechat bez povšimnutí a když jsme centrum opouštěly, byla už tma. Telefon se odmítal zapnout dokud na displeji nebylo nabitých alespoň 7%. Poté jsem tedy mohla známou dopravit bezpečně domů. Po vypnutí motoru se telefon opět vypnul, nechala jsem tedy nabít oněch 7% a poté chtěla odjet. Telefon si ovšem postavil hlavu a zapnout se odmítal. Lehce nervózní, protože se už blížilo k 10 večer jsem čekala dalších 20 minut. Když se ta nevděčná moderní technologie konečně uráčila navigovat vyjela jsem.

Po pár minutách a v momentě, kdy jsem sjela na dálnici, se mi začala klížit víka a já si pomyslela, že se asi zastavím někde pro kávu. Pohled na opět vybitý a vypnutý telefon, který na mě škodolibě poblikávala obrázkem spící baterky mě hodně rychle probral. Nevím jestli máte dostatečnou představu o tom, jak vypadá americká dálnice. Za prvé, je alespoň osmi proudová, za druhé je frekventovaná v jakoukoli hodinu za třetí každý pruh má svá pravidla. Z čehož jinak vyplývá, že bez GPS jsem byla ztracena! Chvilku jsem tedy jela a téměř se slzami na krajíčku, že se domů snad nikdy nedostanu, jsem se rozhodla pro nouzové řešení a sice zastavit v tzv. "emergency pruhu" a počkat až se mi ta popípaná GPS nabije.

Netrvalo to ani minutu a za mnou zastavilo blikající policejní auto. Vystoupil policista a s přísným výrazem ke mě kráčel. Když otevřel dveře a následoval dialog:
"Co máte za problém slečno?"
"Ehm, já nemám žádný problém."
"Tak proč stojíte v emergency pruhu?"
"Vybila se mi GPS, tak musím počkat až se mi nabije."
" Slečno, tohle je pruh pro auta s poškozením, takže bohužel budete muset odjet."
"Víte, to já bych opravdu ráda, ale já nevím kudy a kam..."
"(policajt s cukáním v koutcích, asi se musel velmi přemáhat, aby si udržel kamennou tvář) Víte že bych Vám měl správně dát pokutu? Ale prozatím to vyřešme ústně...(poté mi začal vysvětlovat, kudy se mám vydat)

Po rozprávce s tím milým strážcem zákona jsem byla opět na cestě, jela jsem asi 30 minut, párkrát odbočila a opět jsem stála, naštěstí ne v emergency pruhu, ale v koloně. Opět ke mě přikráčel policajt, ale tentokrát v jiné uniformě, takže jsem byla zvědavá, co asi bude chtít. "Váš pas prosím" Řekl. Lehce pobaveně jsem odvětila:" Pas a proč prosím Vás?  "Přejíždíte hranice Mexika, takže logicky potřebuji Váš pas!" Opět mě přešel veškerý humor. Do Mexika nikdo nejezdí! A už vůbec ne samotná jednadvacetiletá dívka uprostřed noci!!! Celník byl naštěstí velmi milý, poradil mi, kde se mohu otočit a opět jsme probrali cestu domů.

Po další tři čtvrtě hodinové jízdě jsem konečně zaparkovala auto před domem a zpětně mohu prohlásit, že jsem na sebe pyšná. Dokázala jsem se dopravit bez více méně vážnějších problému, bez GPS, ve tmě a na trase, kterou jsem jela úplně prvně sama zpět domů!

Milé čtenářky z toho vyplývá ponaučením, nespoléhejte na elektroniku, vždy, když ji nejvíc potřebujete, tak se rozbije!
Misson beach...

...tuleň, co si hraje na řádného opalujícího se občana...

... a kdo by ji nemiloval...

...egg hunt...

...trošku to bez bot zabolelo...

...egg hunt 2...

...znovu blond...

...o tom USA je...

...workout time...

...povedený den...

...nádherné panorama...

...Nike power:-D...

... velikonoční zajíček...

... Cali na talíři...

...spolubydlící je miluje.

xx B

6 comments:

  1. boží fotky :) ale upřímně tě obdivuju za to, jak si tu cestu zvládla- já bych byla absolutně ztracená :D a asi bych se někde rozbrečela a zhroutila :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. přesně! taky jsem si hned představila sebe v té situaci a vůbec nevím, jestli bych tu cestu vůbec přežila:D
      fotky jsou úžasný jako vždy:) hrozně ti závidím sluníčko a teplo!! A mohla bys někdy napsat nějaky článek o tvém pobytu v USA, jestli studuješ..pracuješ, nějaké poznatky ze života v USA/co sis koupila pěknýho atd. :))

      Delete
  2. obdivuji tě :)

    krásné fotky:)

    Nicol

    ReplyDelete
  3. taky te obdivuji, jak jsi tu cestu zvladla...nikde v predchozich clancich jsem nezaregistrovala, co vlastne v USA delas, jsi tam zase jako aupair nebo co? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jojo, chtěla jsem už dávno napsat něco takového- vůbec nevím, jak ses tam v USA ocitla :D

      Delete
    2. akorat skoda, ze tu nikdo nereaguje na komentare..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...