Friday, February 15, 2013

FIT FRIDAY: STEVIA

Když jsem začala se změnou životního stylu, postupně jsem si taky vybudovala nedůvěru k různým ochuceným tvarohům, jogurtům, dietním limonádám a podobným věcem. Sice na obalech hlásali, že se jedná o výrobky dietní, linie a podobně, ale když jste se zadívali na složení, přečetli si všechny ty úžasné přísady, o jejichž původu jsem nedovedla ani spekulovat, bylo dost jednoduché domyslet si, že se nejedná o nic dobrého. Ano, všechno to bylo slazeno umělými sladidly, které naše tělo různě nepříznivě ovlivňují.

Byly časy, kdy jsem jim podlehla, ale pak jsem si řekla, že si můžu jogurty a tvarohy dochutit sama a kreativněji. Když jsem toužila po sladké chuti, raději jsem sáhla po medu, javorovém sirupu, nebo nejkrajnějším případě hnědém cukru, což pořád považuji za nejlepší možnosti.

Ale samozřejmě se najdou i chvíle, kdy máte neodbytnou chuť na něco sladkého a nejlépe bez kalorií. V takovém případě mám po ruce stevii. Je to příjemná varianta k umělému sladidlu už proto, že se jedná o produkt přírodní, vyrábí se z listů rostliny rostoucí v Americe. Dokonce si doma můžete pěstovat i samotnou rostlinku!

Navíc mnohem méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi, což je další dobrá zpráva, pokud si chcete uchovat štíhlou linii ;)

A jaká je vlastně moje nejoblíbenější "dobrůtka" se stévií, po které sahám, když chci zahnat chuť na sladké?
1 lžička sušeného sojové mléka, 1 lžička cara vitality, 1 vrchovaté lžička holandského kakaa a tabletka stevie + 220 ml horké vody = horká čokoláda (s přimhouřeným okem)! ;)

Dá se tedy samozřejmě přidávat do pití, čaje, káva atp., ale dají se s ní sladit i další věci a nebojte se ji vyzkoušet na pečení, i když někdo říká, že mu přijde, že má po ní hořký pocit v ústech. Vyplatí se vyzkoušet víc druhů :)

6 comments:

  1. já mám doma rostlinku, ale zatím jsem si nikde nenastudovala, jak se s ní sladí, jestli ji usušit nebo ne...:)

    ReplyDelete
  2. tak po té se určitě v obchodě pdoívá :) zní zajímavě

    ReplyDelete
  3. Jsme na tom podobně, taky si poslední dobou hodně pročítám složení výrobků ještě předtím než si je koupím. Pokud mě honí mlsná většinou ji zaháním bílým jogurtem, do kterého si nakrájím ovoce dle svého uvážení, sladkosti vynechávám úplně..

    ReplyDelete
  4. Stévii mám doma v tabletkáchch Nějakou dobu jsem ji dávala do ovesné kaše, když mi došel sirup z agavé, když jsem si ale agavé znovu po nějaké době koupila a udělala si tu kaši, se stévii už ji nemůžu pozřít. Ta její umělá chuť už mi nesedí :/

    ReplyDelete
  5. Já mám tekutou stévii, používám ji do čaje, dřív třeba i na oslazení ovesné kaše, ale upřímně má pro mě specifickou chuť, která se mi nelíbí. Musím vyzkoušet tabletky a nebo pak úplně jiné sladidlo.

    ReplyDelete
  6. sladké ochucené vody jsem nemusela nikdy, mám slabost jen pro kolu, ale nepisju jí zas tak často.na oslazení čaje používám nejčastěji med a na oslazení lívanců javor.sirup

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...