Friday, February 8, 2013

FIT FRIDAY RECIPE: VEGAN BREAKFAST

Photo source: weheartit.com
Už v lednu jsem psala, že jsem si dala několik předsevzetí co se zdravého životního stylu týče. Pro únor se tím předsevzetím stalo poznávání veganského životního stylu, i když neplánuji stát se vegankou. Myslím, že trochu snížit zastoupení živočišných potravin ve stravě není úplně špatná věc. Asi jsem se nechala lehce ovlivnit knížkou Skinny Bitch.

Zatím to vypadá tak, že se snažím, aby 2 - 3 jídla z mých denních pěti byla veganská. Tohle složení mi naprosto vyhovuje. V průběhu února bych si ráda vyzkoušela udělat si veganský týden, ale pak se zase vrátím ke svým třem z pěti, protože se necítím na to, abych se vzdávala ryb, mléčných výrobků a ano, někdy steaků.

Nicméně veganská snídaně se stala mým favoritem a pomalu začíná vytlačovat moji klasickou snídani. Ovesná kaše mě baví i proto, že si ji můžete denně nějak upravit, někdy si místo dalšího ovoce dám hrozinky, jindy nahradím mandle kokosem, nebo arašídovým máslem. Dřív jsem přidávala cottage, ale to už se pak nejedná o veganskou variantu.

Když jsem si kaši připravovala poprvé, říkala jsem si, že budu mít hlad, protože tam přeci nemůže být dostatek proteinu a tak jsem začala počítat. Byla jsem dost překvapená, když jsem se dostala k číslu 15 gramů, což k snídani naprosto stačí.

Tenhle recept v sobě tedy kombinuje dostatek bílkovin, vlákninu, zdravé tuky z oříšků, draslík z banánů a skutečně vám dá energii na celé dopoledne (to nejsou jen plané sliby jako v některých reklamách na některé sušenky, které se tváří zdravě ;)
___________________________
INGREDIENCE:
40 g ovesných vloček
200 ml sojového mléka
50 ml vody
lžička chia semínek
1 menší banán
5 mandlí
2 lžičky javorového sirupu
5 malých jahod/50 g borůvek
(jiné ovoce podle chuti)
skořice

POSTUP:
Smíchám vločky, chia semínka a vodu s mlékem a nechám vařit, dokud částečně nezhoustne. Potom přidávám rozmačkaný banán, když má vše dostatečně hustou konzistenci, dám na talíř nebo do misky, navrch pak přijde zbytek: skořice, oříšky, další ovoce a samozřejmě javorový sirup.

A pro různé netradiční kombinace se můžete inspirovat u královny ovesných kaší Kath, i když nabízí převážně neveganské varianty.

Kisses A.

6 comments:

  1. kaši ze sojového mléka si taky občas dělám, ale častěji z toho kravského, akorát vloček dávám víc, ráno jsem vždycky hladová :)
    hodně veganských receptů se mi moc líbí, ale vegankou nebudu stoprocentně nikdy:)

    ReplyDelete
  2. Vypadá to skvěle :)..já jsem veganka(na blog taky občas přidávám nějaké moje kulinářské výtvory) a zatím mi to vyhovuje:)..ryby jsem neměla ráda už jako malá, to samé červené maso (ale samozřejmě taky dost záleželo na úpravě)..skinny bitch mě taky dost nakopla a myslím, že pokud je v potravě vegana zastoupeno všechno, co jeho tělo potřebuje, pak je to velice zdravý zpusob života..těším se na další veganské příspěvky :))

    ReplyDelete
  3. ovesná kaše je taky moje nejoblíbenější snídaně :) nejradši ji mám s jablky a skořicí

    ReplyDelete
  4. doufám že budou další veganské recepty :)

    ReplyDelete
  5. ja si asi zitra udelam kasi!! je sobota, tak budu mit caS:)
    http://sienastyle.blogspot.it/

    ReplyDelete
  6. vegankou se stát nemůžu - miluju maso a mléko, ale ovesnou kaši zbožňuji a v kombinaci s banánem a arašídovým máslem (nebo malinami a arašídovým máslem ) - mohla bych se utlouct!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...