Friday, January 25, 2013

FIT FRIDAY: SALADS


Čas od času se mi zdá, že nějaký typ jídla jím nějak často. V lednu se tím jídlem staly saláty. Dřív jsem je obvykle většinu týdne večeřela, ale teď je jím k obědu, ke svačině i večeři (vlastně jediné, co mě drží od toho, abych je i snídala, jsou moje snídaňové stereotypy). Ale co vlastně stereotypy spojené se saláty? Pořád slyším, že saláty jsou nudné, že chutnají pořád stejně a tak podobně. To je hloupost. Saláty jsou takové, jaké si je uděláte. Navíc do nich můžete zakomponovat tolik prospěšných živin, že se rázem stávají super jídlem.

Jsou báječné také v tom, že když chcete, můžou obsahovat všechny složky vyvážené stravy a takové jídlo vás dokáže zasytit nejlépe. Tady je pro imspiraci několik mých salátů z posledního měsíce a pár nápadů, co do svého salátu přidat.



1. Něco zeleného. Už tady se dají vymýšlet varianty, salátů je neskutečných druhů a chápu, že když neustále kupujete ten ledový, může vám to připadat jako nuda. Ale co takový římský salát, rucola, polníček, baby špenát, čekanka... Těch možností je nepočítaně, tak zkuste trochu experimentovat a třeba jich několik smíchat dohromady.



2. Ostatní zelenina. Teď v zimě mám nejradši papriky, cherry rajčátka a okurky. V létě je to o něco tajímavější, protože normální chuť nabydou i normální rajčata, budou ředkvičky a kedlubny. Zajímavou variantou je použít do zimních salátů nějakou vařenou zeleninu, třeba zelené fazolky, brokolici, kukuřici...

3. Protein. Ten nesmí chybět nikdy a musí ho být dostatečné množství. Alespoň sto gramů. Kuřecí maso je klasika, pak je tu ale také tofu, skvělá kombinace vejce a tuňáka, nejrůznější sýry (ty obvykle kombinuji se šunkou, protože 100 gramů sýra představuje velké množství kalorií), cottage (ten je naprosto skvělý), různé zeleninové tvarohy, ryby, nejradši mám lososa nebo pstrhuha, mořské plody (kdo by si nedal salát s krevetami), fazole, cizrna...



4. Teď přijde na řadu nějaký tuk. Můžete si do salátu přilít lžičku olivového oleje, to funguje vždycky. Ale už jste někdy zkoušeli přidat nějaká semínka, avokádo, ořechy nebo olivy? Je čas to napravit, mým favoritem jsou momentálně slunečnicová semínka, ty bych si mohla do salátů sypat neustále.


5. Zálivka. Pamatuju si doby, kdy jediná zálivka na salát, kterou jsem byla schopná vytvořit byl balsamico ocet s olivovým olejem. Teď jsem se dala na dráhu experimentů. Ráda si dělám zálivky z nízkotučného jogurtu, do kterého si přidám třeba horčici, nebo protlak a česnek nebo nějaké koření. Nejskutečně jsem si oblíbila různé ochucené octy. Borůvkový a malinový nám ubývá skutečně velmi rychle. Dalším mým zálivkovým favoritem je sušený česnek. Když jsme u těch zálivek, rozhodně zastávám jejich domácí výrobu, protože ty, které se dají sehnat v supermarketu v sobě obsahují neskutečné množství kalorií a cukrů.


6. Sacharidy. Vždycky si můžete dát k salátu kousek celozrnného pečiva, nebo ještě lépe ten tmavý chléb, který se prodává zavakuovaný a který je skutečně stoprocentně celozrnný (mimochodem, když se několikrát otoustuje v toustovači, jsou z něj luxusní "krutony"). Poslední dobou ale čím dál raději pridávám přímo do salátu celozrnný cous cous, quinou nebo celozrnné těstoviny.



7. Ovoce. Ano, spousta lidí k tomu má předsudky, ale já strašně ráda přidávám do salátů ovoce! K sýrům se dokonale hodí hrozny, ke kuřecímu zase jablka a citrusy, tofu je skvělé s granátovým jablkem... Je tu neskutečné množství variací, které se dají vyzkoušet.



8. Něco navíc. Co si ale do zimních salátů přidávám úplně nejraději je nejrůznější sterilovaná zelenina! Obvykle jí kupuji různé druhy. Ale mezi jednoznačné favority se rozhodně řadí okurky, cibulky, žampiony, papriky a celer, který jsem bohužel viděla pouze v Německu. A samozřejmě bylinky!


A některé z mých oblíbených salátových kombinací?
-Rukola, balkánský sýr, vlašké ořechy, tmavé hrozny, "krutony"
-Římský salát se "zálivkou" z vidličkou rozdrcenných krabích tyčinek (ty, kde je skutečně alespoň 56% rybího masa) smíchaných se 100 g tvarohu, najemno nakrájenou cibulkou, solí, pepřem a troškou citronové šťávy s celozrnným pečivem.
-Ledový salát, cherry rajčátka, okurka, paprika se zálivkou z nízkotučného jogurtu a hořčice s kuřecími prsy připravenými s bylinkami a kari, celozrnný cous cous a pomelo

5 comments:

  1. mňam! dala bych si ten hermelínový :)

    ReplyDelete
  2. zajímalo by mě, jestli je vůbec někdo, kdo po tomto článku nedostal chuť na salát:)

    ReplyDelete
  3. tyjo tolik napadu!vsechno vypada vyborne:)
    http://sienastyle.blogspot.it/

    ReplyDelete
  4. ahoj,chtěla bych se zeptat kde kupuješ ty ochucené octy? zní to deliktesně:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, jsou opravdu skvělé. Já je kupovala v Německu, kde mají opravdu velký výběr, ale pár druhů jsem zahlédla i v českém Kauflandu.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...