Friday, December 28, 2012

FIT FRIDAY: NEW YEAR'S RESOLUTION NUMBER ONE...

Je po vánocích, ozvalo se pár hlasů, které mě přemlouvaly, ať udělám článek o tom, jak rychle spravit škody, které byly napáchány během Vánoc. Ale to není můj styl (já především radila, jak ty škody během Vánoc nespáchat). Pojďme se radši bavit o něčem jiném.

Blíží se začátek nového roku, což bývá pro mnohé lidi také podnět k tomu, aby se rozhodli podniknout změny ve svých životech. A předsevzetí zlepšit svůj životní styl, začít cvičit a cítit se lépe bývá jedním z těch nejčastějších. (Vždycky se mi vybaví ta scéna z Deníku Bridget Jonesové, kde pochoduje po bytě a zapisuje si, že rozhodně musí shodit deset kilo... Což mi připomíná, že se na tenhle klasicky vánoční film musím ještě před koncem roku podívat.) V tomhle článku bych chtěla shrnout všechno, co jsem se za poslední rok naučila já, k čemu jsem došla a snad vám tím nějak pomoci.

Nejdřív začněte se samotným formováním předsevzetí. Neříkejte si "Nebudu... cokoli.", protože dříve či později to nebudu porušíte. Myslíte si, že si dokážete říct, že nebudete jíst čokoládu a dodržet to? Nesmysl! Buďte pozitivní a formulujte pozitivně i svoje předsevzetí: Budu cvičit X krát v týdnu, nahradím bílé pečivo celozrnným, budu jíst víc ovoce a zeleniny. Taková předsevzetí se mnohem snáze dodržují.


A jděte ještě dále. Pokuste se vymyslet předsevzetí, které pro vás bude opravdovou výzvou. Já si v minulém roce dala, inspirována Karinou a Kathrinou z Tone it up! předsevzetí zúčastnit se závodu na deset kilometrů, skutečně jsem to udělala, doběhla v celkem slušném čase a byla na sebe pyšná. Letos je mojí výzvou půlmaraton.

Možná budete mít ze začátku tendence slibovat si nejrůznější odměny za to, že dosáhnete té a té velikosti džínů, nebo ztratíte určitý počet kilogramů. Postupem času dojdete k tomu, že největší odměnou je vám pohled do zrcadla na změny, které se s vaším tělem pomalu ale jistě dějí. Bude vám odměnou a zároveň tou největší motivací.

Ale především, nedávejte si předsevzetí, že budete "držet dietu", o tom to není. Hlavní je naučit se, co pro vaše tělo funguje, co potřebuje, dobře se o něj starat. Možná to bude vyžadovat trošku práce, zjišťování nějakých informací o tom, jak by měla vypadat správná skladba stravy, ale když se na tuhle cestu pustíte, vyplatí se vám, protože svůj čas a námahu investujete jen a pouze do sebe. A vaším předsevzetím může být třeba to, že do léta se budete cítit spokojené ve svých vlastních tělech, protože za šest měsíců se toho dá zvládnout opravdu hodně.

Hlavní je neztrácet motivaci a pokud někdy "ujede" a ono se to stane. Neříkat si, že to je konec světa, protože "Tomorrow is another day".

Ale jak to všechno udělat? Důležité je dodržovat pár základních pravidel co se stravování týče. Nebát se zkoušet ve vaření nové věci a hlavně se nebát vařit. Váš zdravý životní styl začíná už nákupem.


Je nutné naslouchat svému vlastnímu tělu. Naučte se rozlišovat mezi skutečným hladem a "emocionálním" hladem. Máte stres, jste smutné a najednou máte větší hlad? Asi není nejlepší nápad jít do kuchyně a začít tuhle svoji touhu po jídle uspokojovat. Někdy je hlad také znakem dehydratace, nezapomínejte na to.

Další způsob, jakým bychom měly naslouchat svému tělo je v pocitu sytosti. Jezte pomalu a udělejte si v průběhu jídla čas na to, abyste se samy sebe zeptaly, jestli skutečně ještě máte hlad a jestli ještě potřebujete ten další/poslední kousek čehokoli.

Naše tělo je také dostatečně chytré na to, aby nám vysílalo signály, když mu něčeho neposkytujeme dostatek. Stačí se naučit, co tyhle signály znamenají a vyhneme se spoustě kalorií.

Nutné je dojít k tomu, že jídlo nemusí být nudné jen proto, že je zdravé. Vlastně si myslím, že od té doby, co jsem svůj životní styl změnila jsou chutě v mém jídelníčku, právě díky spoustě experimentů mnohem zajímavější. Zkuste třeba indickou čočkovou polévku, nebo sandwiche s avokádem. Snažte se jíst v souladu se sezónou, to vám hodně pomůže.


Nejsem zastánce toho, že bychom měli naprosto vynechat všechna malá potěšení. Ale mám tady jedno pravidlo. Upřednostňuji vždycky kvalitu. Máte chuť na burger? Fajn, ale nechoďte si pro něj do McDonaladu, zajděte si někam, kde je vyrábějí domácí, nebo lépe, udělejte si svůj vlastní. Mým oblíbeným hříchem je čokoláda, čtvereček té kvalitní si dopřávám denně a italská kuchyně. Vždycky s kamarádkami pátráme po těch nejlepších restauracích.

Divíte se, že vás tady nabádám k tomu, abyste zhřešily? Víte, je to jednoduché. Chovat se ke svému tělu je podstatné, když mu budete dávat všechno co potřebuje, čas od času vám odpustí, že si dáte kousek dortu nebo talíř pasty. Někdo tomu říká "Pravidlo 80/20", když jíte správně 80% času, můžete si v těch zbylých 20% času něco dopřát. Já to nerada dělám takhle matematicky a tak říkám, že občas je to v pořádku. Ale při stravování se venku je dobré mít na paměti některá pravidla.


Co ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří je pohyb. Spousta  pohybu a  v současné době věc, která mi dělá největší radost, možná to začne jako povinnost, která se pro vás stane zvykem až se z ní stane koníček, jak se to stalo u mě. (Tenhle nadšený výkřik nemá skoro nic společného s tím, že při psaní tohohle článku mám na sobě oblečenou novou sportovní podprsenku, jejichž velkou zábavu jsem obdržela k Vánocům a těším se na další cvičení.) Buďte aktivní. Necvičte pořád to stejné pořád dokola, ale snažte se najít, co by vás bavilo. Nepotřebujete hned drahé vybavení. Všechno co potřebujete k tomu, abyste se mohli hýbat je vaše vlastní tělo. Pro mě jsou neuvěřitelně inspirativní již dříve zmiňované holky z Tone it up!, v poslední době jsem si oblíbila Cassey z Blogilates!, notoricky známá Jillian Michaels mi v začátcích skutečně dala do těla a do dneška je občas vítanou společnicí při mém cvičení, i když momentálně už upřednostňuji sestavovat si cvičení sama, podle nálady. Podívejte se na seznam mých nejoblíbenějších work out videí.



A ještě to jednou zopakuji, nemluvte o svém životním stylu jako o dietě, berte to jako fakt, že pracujete pro něco, co skutečně chcete a především pro sebe, abyste se cítili dobře a hlavně se mějte rády. Užijte si každou minutu svého života, užívejte si i svoje cvičení. Smějte se. A udělejte z roku 2013 ten rok, kdy jste se začaly cítit dobře!

 Vaše A.

21 comments:

  1. Kdy bude vánoční článek o tom jak proběhly u vás vánoce? a snad i nafocené nějaké dárečky? děkuji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chystáme takový menší random z vánoc, ale jen pár fotek, protože vánoce jsou u nás především o čase stráveném s rodinou, ne o dělání fotek. Fotit dárky na blog ale asi nebudeme, upřímně nevidím v takovém článku smysl.

      Delete
  2. Pořád čekám, kdy se u vás objeví vánoční článek a co jste dostaly pod stromeček, udělá to ho ještě prosím?

    ReplyDelete
  3. Super článek! Vůbec jste nedělaly "povánoční" článek, budete ho ještě dělat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju! Ano, zítra se můžeš těšit na vánoční random.

      Delete
    2. Děkuju, za odpověď :)

      Delete
  4. Vážně moc inspirativní článek, líbí se mi, s jakou lehkostí je to psané, máš vážně talent. Doufám, že pro mě rok 2013 bude takový, jaký jsi napsala :)

    ReplyDelete
  5. Skvělý článek..letos doufám,že opravdu docílím toho,co si stanovím..jste pro mě velkou inspirací (a navíc jsem na Vánoce dostala novou sportovní podprsenku,která volá po cvičení)..děkuju za rady

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju moc! A přeju hodně štěstí do nového roku :)

      Delete
  6. Krásně napsaný článek, souhlasím s ním do posledního slova:)
    Tohle by si měla většina slečen vytisknout a pověsit na ledničku:)

    ReplyDelete
  7. Pěkný článek. Ale taky bych ráda uvítala nějaký povánoční článek:) co jste dostaly pěkného.. co jste měly na sobě atd. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bude článek s pár fotkami z vánoc, ale nic ve stylu "dostaly jsme to a to" se nechystá.

      Delete
  8. skvelu a souhlasim, muj cil tez pro novy rok:D

    ReplyDelete
  9. docela jsem se pobavila u "talíře pasty". něco jinýho je používat anglický slova tam, kde v češtině nemaj jinej význam, ale tady to bylo trošku nešťastný :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No a já se zase nemůžu ztotožnit s "těstovinami", takže mi asi nic jiného než "pasta" nezbude xD

      Delete
  10. Sportovní podprsenku jsem dostala taky - už několikátou :) Co se cvičení týká tak na začátku jsem to měla jako že musím, a teď když třeba 2 dny necvičím, tak mi to chybí!! :)

    Poslední věta je nádherná!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám pocit, že brzy budu mít sportovní podprsenky všech barev :D Je to pravda, cvičení je jako droga :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...