Friday, December 7, 2012

FIT FRIDAY: CHRISTMAS ARE COMING

Je měsíc Vánoc, který může být mnohdy krizovým. Důležité je hned nebláznit. Přistupovat k nim racionálně, s radostí. Součástí vašeho života by měl zůstat sport. Prosinec je ideální pro procházky, začíná i čas na lyže a běžky. Všude možně se dá bruslit na zimních stadionech, je tolik možností, jen je využít.

Samozřejmě že Vánoce jsou také o dobrotách, které chceme ochutnat. Takže si pojďme trošku povídat o vánočních chutích a o tom, jak si jich užít tak, aby nás nezanechaly následky. Já si například rozhodně nenechám ujít to malé potěšení ve formě adventního kalendáře. Ale i ten se dá připravit ve zdravější formě - takový čajový adventní kalendář je nenahraditelný.
Na vánočních trzích je asi nejrozumnější sáhnout po pečených kaštanech. Sice ani u nich není kalorická hodnota nejnižší, ale rozhodně se jedná pravděpodobně o tu nejzdravější variantu, kterou si můžete vybrat.

Z věcí, které si nerada nechám v téhle části roku utéct je svařené víno. Ale samozřejmě hrníček jednou za čas. Nejlépe domácí, které si připravujeme ze sladkého červeného vína a nepřidáváme žádný cukr. Dokonce i v restauraci můžete požádat, aby vám ho připravili bez cukru, pravděpodobně vám vyhoví.

Vánoční chutě se dají uspokojit i jinak. Mně k tomu postačí koření do vánočních perníčků, které se dá přidat snad do všeho. Do jogurtu, ovesné kaše, cara vitality, nebo na ovoce, obzvláště pomeranče v tomhle podání chutnají vánočně (vlastně nejlepší je mix bílého jogurtu, pomeranče, lžičky perníkového koření a lžičky rozinek, což je skvělá vánoční svačina).

Začaly mi také chodit maily, kde jste se ptaly po zdravých variantách vánočního pečiva. Abych pravdu řekla, nic takového neplánuji. Já raději připravím klasické recepty s co nejkvalitnějšími surovinami, doporučovala bych vzít útokem obchod s bio stravou a zaměřit se na věci jako je hnědý cukr místo bílého, celozrnnou mouku a tak podobně. 

Myslím si totiž, že když připravíte zdravé varianty (které mají povětšinou stejně kalorií jako ty běžné), nakonec vám stejně budou chybět ty klasické vanilkové rohlíčky od babičky a dáte si je ještě potom, co už jste si dopřály pár těch "zdravých kousků" a kalorie se sčítají.

Mnohem rozumnější je dopřát si to pravé vánoční pečivo. Jedná se snad o tu nejslavnostnější událost v roce. Jen je opět důležité brát v úvahu ten stále omílaný faktor střídmosti. Až nastane čas na vánoční pečivo. Dejte si ho místo odpolední nebo dopolední svačiny. Udělejte si čaj. Na malý talířek si dejte tři nebo čtyři kousky třeba s mandarinkou a pořádně si je vychutnejte, nevyčítejte si je a radši vyrazte ven na vánoční procházku ve svižném tempu.. 

Příště zase o Vánocích.

Kisses A.

1 comment:

  1. přesně tak, taky nemám v plánu se vzdát cukroví :) radši pár kousků toho poctivého, opravdového, než celou misku nějakého "zdravého", které by mělo ve výsledku stejně kalorií - protože ani celozrnná mouka nemá méně kalorií než ta bílá :)
    Vánoce si plánuju užít se vším všudy, a k tomu o to cukroví a vánočka na štědrý den k snídani patří :) další dny zase najedu na jídelníček a sport, na který jsem zvyklá:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...