Friday, November 9, 2012

FIT FRIDAY: STAY FIT DURING WINTER

Během jarních a letních měsíců je věčnou otázkou - Jak se dostat zpět do formy? Mě napadá otázka mnohem lepší - JProč se z formy během zimy vůbec dostávat? Přijde mi to trošku zbytečné. Přitom se stačí držet několika málo pravidel a nepřestat se hýbat.

Co nás vlastně vede k tomu formu během zimy "ztrácet"? No ano, jsou tu vánoce, ale ty představují jen tři dny a stačí k nim přistupovat trošku rozumně. Navíc se po nich jede na hory a se sportovními výkony tam bychom měly být tam, kde jsme byly před Vánoci, nebo ne?

Samozřejmě že chyby jsou jinde, pojďme si shrnout, co můžeme udělat proto, abychom v létě mohly články o přicházející plavkové sezóně jen nevšímavě prolistovat:

1. Dny se krátí a my jsme línější. Běhat venku v zimě se moc často nechce.  Já přijala podzim jako výzvu. Když už nemám chuť běhat venku, ušetřený čas můžu investovat jinak - rozumějte do jiného cvičení - a pustila jsem se do všech těch aktivit uvnitř a v tělocvičně, do kterých se mi v létě nechtělo už proto, že mi to přišlo jako plýtvání sluníčkem.

Výzvy jsou důležité, obzvlášť ve cvičení, protože neustálý pocit, že něčeho dosahujeme, nebo jsme už něčeho dosáhly je neuvěřitelně motivující. Zatím můj podzim znamenal dokončený 30 day shred od Jillian Michaels, který můžu vřele doporučit. Rozhodla jsem se zkusit všechny ty tělocvičnové aktivity jako cvičení na trampolínách, heat, K2 hiking... Je zábava zajít si každý týden na jinou hodinu. Znovu jsem začala plavat, což je momentálně mojí asi nejoblíbenější, po hodině v bazénu se vždycky cítím dokonale zen a vždycky je jednoduché snažit se zlepšit - uplavat o bazén, o dva víc.Ale pak jsou dny, kdy se vám díky venku panujícímu sychravému počasí nechce nic, co si budeme povídat. Pro takové dny volím pilates a jógu. Pokud se vám nechce chodit ven - vrhněte se na sbírání videí se cvičením (a použijte je).

2. Během podzimu se mnohem víc zapomíná na hydrataci. Už nám není horko, takže nás nic nenutí sáhnout po sklenici ledové vody. Zkuste se namísto toho zbláznit do čajů, které vás příjemně zahřejí a navíc zaženou falešný pocit hladu, který je také jedním z důvodu, proč během zimních měsíců většina žen přibere.

3. Myslete i v zimě na ovoce a zeleninu. Čerstvá rajčata jsou momentálně příšerně chutnající hmota, ale existuje spoustu dalších způsobů, jak tyhle dvě složky potravin ze svého jídelníčku nevyřadit. Já se s vámi budu snažit dělit o recepty, které vám s tím pomůžou. A nezapomínejte, že některá zelenina má sezónu i teď - moje momentální závislost růžičková kapusta, nebo houby, lilek, cuketa...
A zima je především sezónou citrusů! Všech možných od grapefruitů po pomeranče, mandarinky, pomela, které mají navíc příjemně málo kalorií. A nevyhýbejte se ani dalšímu tropickému ovoci, experimentování povoleno. ;)

4. Myslete na to, aby pohyb zůstal součástí vašeho každodenního života. Je zima a většina z nás má tendence adoptovat trošku pohodlnější životní styl. Nedělejte to, i v zimě jsou schody lepší než výtah, dá se dojít pár zastávek. Z dlouhodobého hlediska se na vás podepisuje i to, jestli sedíte ve veřejné dopravě, nebo při čištění zubů. Každý krok navíc se počítá.

5. Co se udržování v kondici týče, není nic horšího než nemoc. Při čtení téhle rady si možná trošku klepete na čelo. Ale je to fakt, během nemoci samozřejmě nemůžete sportovat, většinou je doporučováno se sportu vyhnout i bezprostředně po ní. Fyzička jde dolů a návyk na cvičení také. Takže i šály, rukavice a teplé oblečení jsou prostředkem k tomu, abychom zůstaly fit. Navíc má tělo větší tendence ukládat tuky, když je mu zima. Takže se snažme udržovat zdravé a v teple ;). Během zimy jsem raději zařadila hned z rána i pár vitaminů, protože během přepravy v MHD se najde nejedna osoba, která kolem sebe šíří bacily.

6. Zamilujte se do zimních sportů! Všech. Lyžování, snowboard, běžky, bruslení, nebo třeba jen procházka a bobování.

Kisses A and B

2 comments:

  1. přesně tak:) to že se venku ochladilo není důvod k tomu se sportem přestat:) a já mám podzim ráda - je to totiž sezóna dýní = neustále plný hrnec dýňové polévky:D

    ReplyDelete
  2. Přesně tak!:-) Po novém roce se ve fitkách vždycky objeví spousta lidí, co celý podzim nic nedělali (a vydrží měsíc, další kolo na jaře). Úplně špatný přístup!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...