Friday, November 2, 2012

FIT FRIDAY RECIPE: PUMPKIN SOUP


Fit Friday zaznamenají menší změnu, jako první si budete moci přečíst recept a článek pak přijde odpoledne. Ale teď už k jídlu samotnému. Na podzim ujíždím na polévkách, což se trošku podepisuje i na téhle rubrice. Dýně je navíc natolik sezónní potravina, že si jí musíte užít. (Já mám štěstí, na zahradě mi vyrostly dvě obrovské.) Minulý víkend jsem se z jedné z nich rozhodla uvařit polévku. Dokážete si představit, jak vypadal můj víkend? Dýňová polévka k svačině, dýňová polévka k obědu, dýňová polévka k odpolední svačině a ano, překvapivě, dýňová polévka také k večeři. Jediné štěstí, že existuje spoustu způsobů, jak ji servírovat.

Samotnou polévku si můžete vylepšit o uzené tofu, lžíci zakysané smetany (extra light), balkánský sýr a jarní cibulku (můj favorit), opéct si v troubě kousky červené kapie, nebo si k ní udělat kuřecí s kari kořením. Variací je spoustu, takže zkoušejte, dokud dýně nezmizí z pultů obchodů.

_____________________________________
INGREDIENCE:
1 dýně
1 cibule
3 stroužky česneku
pepř, sůl
muškátový oříšek
zeleninový bujón

POSTUP:
Rozkrájenou dýni, cibuli a česnek dejte péct do trouby. Ve chvíli, kdy je vše měkké (slupka dýně může být na pár místech hnědá) dejte vše do hrnce, slupku z dýně ovšem nejdřív odstraňte, zalijte vodou a nechte chvilku vařit spolu s bujónem, přidejte větší špetku muškátového oříšku. Vše rozmixujte, dochuťte podle potřeby solí, pepřem, nebo přidejte vodu, kdyby se vám polévka zdála moc hustá. (Záměrně neuvádím množství vody, protože každý má rád polévku hustou jinak a každá dýně je jinak velká).

KCAL: cca 20 kcal na 100 ml

4 comments:

  1. Nééé, zrovna jsem nedávno psala na blog, jak jsou všude dýně a jak mi to nechutná :))

    ReplyDelete
  2. A: jakou máš velikost toho křiváku z Manga?

    ReplyDelete
  3. dýňovou polévku miluju, taky jsem schopná ji jíst pořád:)
    dělám ji stejně, akorát ještě přidávám smetanu - 12%, půl kelímku na celý hrnec....v tak velkém množství se to ztratí, a tučné to není, a chutná mi ještě o to víc:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...