Photo via weheartit.com |
Než vyrazíte:
Na začátku bych ráda vyvrátila jeden mýtus - stravovat se zdravě není dražší než stravovat se nezdravě. Ale chce to trošku přemýšlení. Když se pustíte do plánování jídelníčku, berte v úvahu, kdy nakupujete, čerstvé potraviny jako je zelenina, která příliš dlouho nevydrží zařaďte do jídelníčku bezprostředně po nákupu, teprve po ní přijde na řadu zelenina mražená, která se vám nezkazí. Ušetřete si práci a věcí jako jsou knäckebroty, sušené ovoce, oříšky, většinu příloh atp. si nakupte víc.
Udělat si seznam se může zdát jako triviálnost, ale je lepší, než na něco zapomenout. Ujistěte se, že na něm máte různé zdroje proteinů - od libového masa přes tofu až k rybám a mořským plodům, dostatek zeleniny, mléčné výrobky, něco, co se hodí na svačiny... Tím že tohle máte už předem rozmyšlené se v obchodě vyhnete špatným volbám.
A teď už nastává nákupní horečka.
Ale teď už jste v samotném obchodě. Možná si budete připadat trošku divně, ale bude to vyžadovat čtení, hodně čtení. Kromě tabulky, která ukazuje nutriční hodnoty se u některých výrobků hodí zabrousit i do části složení. Výrobci se nás snaží navést nejrůznějšími nápis jako "fit, linie, diet..." v tomhle oboru jsou hodně vynalézaví. Fakt je takový, že využívání těchto slov na obalu neupravuje žádná směrnice a můžou si je tedy napsat kamkoli, druhý fakt je takový, že právě tato slova výrobky skvěle prodávají. Sice může takovýhle výrobek přitáhnout vaši pozornost, ale stále ještě se zaměřte na ta malá písmenka
Jak číst obaly?
Prvním indikátorem pro vás je samozřejmě kalorická hodnota, já preferuji počítat v kcal, i když teď víc frčí kJ (1 kcal = 4,2 kJ)
Dále si ale všímejte dalších věcí: obsahu tuků, sacharidů (a potažmo cukrů) a proteinů.
Snažte se vyhýbat výrobkům, kde více jak 20% z celkové energie pochází z tuků.
V případě sacharidů je to složitější, obecně bychom denně měli zkonzumovat mezi 245 - 490 g sacharidů. Sacharidy jsou látky, které našemu tělu dodávají energii nejrychleji, nicméně pokud jí je příliš, jediné, co s ní naše tělo dokáže udělat, je "uložit ji na horší časy".
U bílkovin bych řekla čím více tím lépe - zajišťují rychlejší spalování, při cvičení jsou naprosto důležité, protože pokud jich tělo nemá dostatek, začne si brát energii z vlastních svalů a nakonec bílkoviny dokáží zasytit za všeho nejlépe.
Obsah vlákniny nemusí být na obalech podle zákona uváděn, nicméně, když tam je, je to dobře. Vlákniny obecně lidé nekonzumují dostatek - její doporučená denní dávka je 30 g a právě tato směs nestravitelných sacharidů má skvělý vliv na naše trávení. Samozřejmě ji najdeme hlavně v ovoci a zelenině, ale na trhu už se objevují i výrobky, které jsou o vlákninu obohacené.
Čeho si všímat:
- Co je ve složení uvedené na prvním místě! Je to složka, které výrobek obsahuje nejvíce. A divili byste se, kolik šunek nemá na prvním místě maso (kvalitní šunka by ho měla obsahovat alespoň 95%).
- Čím méně položek ve složení, tím lépe!
- Při nákupu celozrnného pečiva se ujistěte, že se jedná skutečně o výrobek z celozrnné mouky a ne o výrobky z kategorie "tmavé" nebo "vícezrnné", které celozrnné mouky obsahují kolem 5%.
- Ztuženým tukům se vyhněte vždycky.
Mýtus BIO
Znám lidi, kteří si myslí, že tím, že svůj nákupní vozík naplní v uličce s potravinami označenými cedulkami BIO automaticky jedí zdravě. Není to pravda. Cedulka BIO mluví o způsobu, jakým byl produkt vyroben, ale i bio chipsy jsou pořád chipsy. Rozhdoně vás nechci zrazovat od nákupu takových věcí. V bio obchodech mají velký výběr zdravých potravin a mnohdy zajímavější než v běžných supermarketech, jen se vyhněte předpokladu, že všechno bio je zároveň zdravé a povede ke štíhlé postavě. Většina bio tyčinek je stále plná cukru, stejně tak bio čokoládové pomazánky atp.
Tip nakonec:
Na nezdravé jídlo, které nekoupíte sice možná dostanete chuť, ale dost těžko si ho dopřejete ;)
Když dorazíte z nákupu domů:Po nákupu ještě věnujte jídlu pár minut a udělejte tohle: z masa vytvořte jednotlivé porce a dejte je zamrazit zvlášť ušetří vám to čas a také přemýšlení, co budete dělat se zbytkem kuřecích prsou, nebo ryby, když je najednou rozmrazíte. Hned po nákupu si ráda rozdělím oříšky a sušené ovoce do uzavíratelných pytlíčků po cca 120 kcal, takže mám rychlou svačinu, kterou můžu kdykoli popadnout, když běžím ven.
Kisses A.
Já sem hrozně líná zkoumat na obalech kde co kolik čeho má. Hlavně nemám potřebu to zkoumat, když to nebude v tomhle stejně se mi to do těla dostane jinak, další věc je taková že na obalu třeba ani uvedená není a je v tom.
ReplyDeleteJá jsem třeba docela striktní, když obal neobsahuje informace, které chci, tak výrobek nekupuji.
DeleteZajímavý post :)
ReplyDeleteDěkuji.
Deleteme by zajimalo jeste vice o tom celozrnnem pecivu. co se toho "cerstveho" (zmrazeneho, zname...) tyka, celozrnne jsem nevidela uz strasne dlouho. kde kupujes?
ReplyDeleteSmutný fakt je, že skutečné celozrnné pečivo je málo sehnání. Vyplatí se malé pekárny (bakeshop...), Bioprodejny (countrylife), nebo pak prodejny místních farméřů, které začaly otevírat ve větších městech.
DeletePerfektní článek, teď jsem začala jíst zdravěji a pravidelněji a je toho ještě dost na doučení, takže tyto články ocením!:-) dík
ReplyDeleteTo jsem moc ráda :-)
Deletepěkný článek :)
ReplyDeletehodně lidí v tomhle ještě tápe, tak se jim to určitě bude hodit:)
Také si myslím :-)
Deletemáš to vymakané, to se mi líbí! s oříšky se inspiruju, to je super nápad :)
ReplyDeleteTenhle článek je naprosto skvělý, paráda. Asi si jej vytisknu a do začátků budu vědět, co a jak. Moc nesleduju tabulky, ale musím. A oříšky jsou jasné, ty miluju!
ReplyDelete