Friday, October 19, 2012

FIT FRIDAY: TRICK YOURSELF

Překvapivě nevlastním mnoho knížek o zdravém životním stylu. Vlastně bych je mohla spočítat na prstech jedné ruky. Spíš koukám po kuchařkách, kde se ráda inspiruju. Ale jedna z knížek, které vlastním mě inspirovala k napsání následujícího článku. Je to knížka Francouzsky netloustnou. Neřekla bych, že se jedná o knížku o dietách, pro mě jde spíš o knížko o PŘÍSTUPU KE STRAVOVÁNÍ jako takovému.

Knížka líčí francouzsky jako požitkářky, které si dietou nedají ukrást požitek z dobrého jídla, což vyznávám i já, což je důvod, proč neustále pátrám po nových receptech a variacích. Nicméně pokud se nedokážete donutit ani k tomuhle, existuje ještě pár triků, kterými si můžete jednoduše pomoci, aniž byste se cítily ošizené:

1. Vezměte si do ruky jídelní talíř. Přijde vám pravděpodobně úplně normální, ale pokud zapátráte a podaří se vám sehnat starší jídelní talíř, jedna překvapivá věc tu bude - ten starší bude o poznání menší! Jak vám má tohle pomoci? Jíme i mozkem, pokud sáhnete po menší velikosti talíře, váš mozek zhodnotí automaticky porci jako větší! Já třeba jím zásadně z talíře, který byl součástí svatebního servisu mé prababičky. Jíst z menších talířů funguje, stejně tak je mnohem uspokojivější když jogurt jíte menší lžičkou, zkuste to.

2. Dopřejte si více chodů. Zní to nelogicky? Ne tak docela! Přidejte si před hlavní jídlo třeba malý zeleninový salát (malá mistička s  kombinací okurka, balsamico a koření má kolem 20 kalorií), nebo polévku (moje oblíbená je pouze voda se zeleninovým bio bujónem a všechny druhy zeleniny, které doma najdu, jen trošku rozmixované), v tomhle minimu kalorií dokážete přidat už před hlavním jídlem pocit sytosti.

3. Vypněte počítač a televizi. Když budete jíst u televize nebo počítače, je naprosto jisté, že sníte víc jídla, protože upíráte svojí pozornost k tomu na co se díváte a né na to, co jíte. Což opět vede k tomu, že zkonzumujete větší množství jídla než v případě, že byste mu věnovali plnou pozornost.

4. Jezte pomaleji. Je to skutečně pravda - mozku trvá dvacet minut, než si uvědomí, že je tělo syté. Odkládejte vidličku a nůž mezi jednotlivými jídly. Tohle je také důvod, proč se vyplatí jíst více chodů.

5. Přidejte skleničku pití před jídlem. Pokud jíte a máte žízeň, sníte rozhodně víc, protože vaše tělo bude požadovat tekutiny a těch v jídle není tolik, aby žízeň rychle uspokojily. A další skleničku mějte připravenou během jídla, upíjejte a dopijte ji ve chvíli, kdy dojíte.

6. Věnujte pozornost tomu, jak jídlo servírujete. Jídlo si pěkně naskládejte na talíř, vezměte si ubrousek, sedněte si ke stolu. Jíme všemi smysli.

7. Když se nedokážete vzdát moučníku, vždycky se o něj podělte, nebo si vyberte nějakou zdravější variantu - kousek ovoce, jogurt se lžičkou medu...

8. Nikdy si nenandavejte víc s tím, že případně necháte zbytek na talíři. Je velmi pravděpodobné, že dojíte každé sousto, většina lidí to má zakódováno. Spíš si nandejte méně, přidat si půjdete jenom v případě, že ještě budete mít opravdu hlad, zato dojíst jídlo, i když už jste sytí? Řekněte, kdo to ještě neudělal?

9.  Snažte se přijít na to, která jídla jsou vaší největší slabinou. A vždycky buďte opatrní, abyste je nejedli bezmyšlenkovitě.

10. Nikdy nic nejezte z balíčku, nebo sáčku, všechno si naservírujte. Občas si ani neuvědomujeme, kolik kalorií zkonzumujeme jen tak nevědomky tím, že uzobneme tady a támhle. Podle některých výzkumů, můžeme tímhle způsobem zkonzumovat dokonce stejné množství kalorií jako v jídle, které jíme vědomě!

2 comments:

  1. velmi sa mi pacia clonky tohoto typu. Chcela by som vas poprosit ci by ste niekedy nenapisali clanok o vecerach? Ze co je fit vecera a tak.Inak milujem vas blog :)

    ReplyDelete
  2. Zajímavé, určitě to budu muset vyzkoušet, doma máme zásadně velké talíře, takže si asi skočím koupit nějaký menší :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...