Friday, October 12, 2012

FIT FRIDAY: GOOD FATS/BAD FATS


Kdyby existoval akční film, kde jsou do rolí hlavních hrdinů obsazené různé skupiny živin, jsem si skoro jistá, že by většina lidí šmahem vybrala pro roli hlavního zloducha tuky. Mně by se tohle obsazení moc nezamlouvalo a hned vám řeknu proč a také jaké obsazení bych zvolila já.

Ale teď už vážně. Řeknu to hned na začátku, abych se dostala k jádru pudla - Tuky nejsou špatné. Tak a to je v podstatě to, co jsem tímhle článkem chtěla říct. Ne, dělám si srandu. Ještě je tu spoustu věcí, o kterých je potřeba se bavit. Protože tuky nejsou špatné jako celek, ale na druhou stranu některé z nich špatné jsou. To je asi důvod, proč je pro nás mnohem jednodušší odsoudit celou skupinu. (Ach ty předsudky!). Je sice pravda že nám jeden gram tuku představuje 9 kcal a jídla která ho obsahují jsou tady logicky kaloricky náročnější, nicméně si musíme uvědomit pár věcí.

Sáhla bych proto po mnohem přesnějším přirovnání, kde tuky budou představovat dvojčata. Ano, logicky jedno dvojče je hodné a jedno zlé. To hodné dvojče se jmenuje nenasycené tuky a zlé dvojče se jmenuje nasycené tuky a trans tuky.

Součástí naší stravy, pokud nejsme vegani, budou oba. Ale řeknu teď trošku víc o tom, proč bychom to hodné dvojče (a v jaké formě) měli zvát ke stolu co nejčastěji, zatímco tomu zlému se čas od času prostě nevyhneme.

Nenasycené tuky jsou naprosto zásadní pro fungování našeho organizmu: bez jejich pomoci se nemůžou vstřebávat vitamíny A, D, E a K (ano, existuje mnemotechnická pomůcka, která vás nabádá k tomu, abyste na jejich začátek přidali ještě jedno písmenko a získali tak jedno celkem jednoduše zapamatovatelné slovo), hrají také zásadní roli ve vývoji mozku, naší termoregulaci, pomáhají snižovat cholesteroval, značně přispívají k výživě vlasů, pleti a nehtů a mohla bych pokračovat dál a dál, jednoduše je potřebujeme. A třeba taková Středomořská dieta je jich plná (a je považována za jednu z nejzdravějších).

Pak je tu ovšem strašák ve formě nasycených tuků, ano, to jsou ty, díky kterým nám stoupá cholesterol, nicméně vyhýbat se jim, jak zjistíte, nemá cenu a vlastně by to pro nás bylo i dost neprospěšné, protože jejich přítomnost v některých potravinách se pojí s přítomností dalších věcí, které potřebujeme. Najdeme je v mléku, jogurtech, masu, vajíčkách... Asi se všichni shodneme, že tenhle typ tuků konzumujeme každý den. Trans tukům se ovšem vyhnout můžeme, nachází se totiž ve všem smaženém, v nejrůznějších tyčinkách, cookies a brambůrcích...

Ale teď něco víc o tom, jak se skamarádit s hodnými nenasycenými tuky. Takovým jejich nejznámějším zdrojem je olivový olej a je to jejich výborný zdroj, většina vitaminů se nachází v zelenině, proto je dobrý nápad přidávat k salátům, nebo jinak připravované zelenině právě ten. Nicméně dejte si pozor, protože při zahřívání ztrácí mnoho ze svých benefitů a vlastně by se dalo říct, že zahříváním se ty správné tuky mění na špatné! Pokud vás olivový olej už nudí, žádný strach, existuje spousta chuťově zajímavých variací se stejnými hodnotami jako je třeba olej z arašídů, nebo dalších ořechů, lněný olej, na trhu jich je spousty. (Nebo si do láhve olivového oleje něco přidejte - třeba rozmarýn a česnek, nebo papričky, s plátkem lanýže je obzvlášť výborný).

 Dalšími zdroji, který je opět neuvěřitelně zdravý jsou ryby, které žijí ve studených vadách, takže tady mluvíme o lososovi, sardinkách, makrelách, tuňácích atp. (dnes se s vámi ještě podělím na svůj oblíbený způsob přípravy lososa). A tím tak pro většinu lidí končí povědomí o tom, kde hledat dobré tuky, zkuste zapátrat dál - oříšky a semínka (do salátů, nebo jen tak k svačině), avokádo (do sandwiche, k salátům...), skvěle vám poslouží i olivy, dokonce tofu a sója, nebo burákové máslo jsou zdrojem těch dobrých tuků.

Tak žádné výmluvy, několik oříšků k snídani nebo svačině, lžička olivového oleje do oběda, nebo pár oliv k večeři ještě nikoho nezabilo :)

Kisses A.

2 comments:

  1. pěkný článek :) pořád mě udivuje, kolik lidí si myslí, že když chtějí žít zdravě,musí tuky ze stravy úplně vyřadit- a přitom je to právě naopak:)

    burákové máslo miluju - hlavně s opečenýcm celozrnným toastem a banánem, to je moje nejoblíbenější snídaně, která mi dodá do těla všechny potřebné látky:)

    ReplyDelete
  2. pekny clanek, jen pozor na stylistický nešvar kvůli/díky ;-)

    mimochodem, četla jsi teorii Paleo diety? kde se mimochodem tvrdí, že některé výzkumy byly zmanipulovány, aby vyšly ve prospěch sacharidů/cukrů/škrobů a v neprospěch nasycených tuků? protože s tím cholesterolem to není až tak jednoznačné (ucpává pouze tepny ve kterých se vytvoří zánět-on je náplast)
    Spoustě lidem se při Paleo dietě nebo Atkinsonově špatný cholesterol dokonce snížil.

    Další benefit tuků je ten, že na delší dobu zasytí a nedělají tolik výkyvů krevního cukru, takže má člověk více energie a méně chuti na sladké....

    (jen jsem si říkala, že by Tě to mohlo zaujmout, tak se omlouvám za elaborát)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...