Friday, October 26, 2012

FIT FRIDAY: DINNER TIME

Někdo si přál článek o večeřích a tak je tady. Začneme jednou lidovou moudrostí, ta říká: Snídej sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej nepříteli. Já bych nebyla tak striktní a tak přidám ještě jednu: Snídej jako král, obědvej jako kupec a večeř jako sedlák. To už mi zní o něco rozumněji.

Tím jsem jen chtěla na začátku uvést na pravou míru ten zavedený omyl, že nemůžete udělat nic lepšího než vynechat večeři. Překvapivě to není pravda. Nicméně faktor střídmosti při večeři je něco, v co naopak věřím - přes den se sem tam může konat nějaká nedokonalost v jídelníčku, ale nemělo by to být večer (dobrá, je za opravdu zvláštních příležitostí). Uvažujte takhle: Jste na konci dne, pravděpodobně už se nebudete chystat podávat žádné výkony, vaše tělo potřebuje jen živiny, aby mohlo přes noc pracovat, regenerovat. Takže to nejlepší, co můžeme udělat je dát mu přesně to, co potřebuje, vyhnout se kdejakým prázdným kaloriím a ráno si pak nebudeme muset nic vyčítat.

Základ pro večeři by měla tvořit porce proteinu, kterou tělo nutně potřebuje právě k regeneraci. Ideální je doplnit ji o nějakou zeleninu. A překvapivě byste neměli vynechat ani přílohu, nicméně její porce by měla být znatelně menší oproti té, kterou obědváte. A také by se tu měly promítnout tuky - třeba v podobě lžičky olivového oleje, avokáda, nebo jen několika oliv.

Já večer už nebývám příliš vynalézavá, co se vaření týče, takže v podstatě se mi točí několik večeří, které ale dovolují nespočet různých variací:

1. Saláty
Dalo by se říct, že je večeřím asi nejčastěji, jsou také tím nejjednodušším, co můžete připravit. Asi mě ale nikdy nepřestanou nudit, protože už zeleninový základ je pokaždé jiný - obvykle rozkrájím jakoukoli zeleninu, kterou v ledničce najdu (cca 250 g), pak se tu otevírá spoustu možností co se dresinků týče a samozřejmě nějaký zdroj bílkoviny - mými favority jsou kuře, vajíčko a troška tuňáka z konzervy, sýr a šunka, nebo jen sýr, losos, cottage, krevety, cokoli mě napadne... Ideálně přidám kousek celozrnného chleba, nebo pár knackebrötů, i když mým favoritem je chléb Dr. Staněk, který večeřím rozhodně nejčastěji.

2. Polévky
Ty se u mě dostávají na scénu obzvlášť teď, na podzim. Mám ráda, když mají takovou krémovou konsistenci, ale už nemám ráda smetanu, to dá rozum. Takže většinou se moje polévky zakládají na bází rozmixované zeleniny. A obvykle stačí málo, abyste vykouzlili perfektní večeři, která vás rozhodně uspokojí.
Pro příklad, některými z mých favoritů jsou třeba:
- špenátová
 - 250 g špenátu, 300 ml vody, kostka würclu, stroužek česneku, pepř, když mám náladu, ještě přidám na ozdobu sušené rajče a pár hoblinek parmazánu, nebo lžičku jogurtu; přidávám mandlové tofu a opět chléb Dr. Staňka (stejným způsobem připravuju polévku i z cukety, žampionů, brokolice, chřestu, hrášku, teď je v sezóně dýně...) když máte čas a chcete polévku vytvořit o něco chutnější, dejte zeleninu péct do trouby, než ji přidáte do hrnce
-"super zeleninová" - což je krycí název pro něco, co u nás pravidelně vzniká na konci týdne, kdy se v šuplíku se zeleninou najde spoustu zbylých kousků zeleniny. Do hrnce putuje v přiměřeném množství a nakrájené na menší kousky květák, brokolice, růžičková kapusta, mrkev, menší brambora jedna kostka würclu, když je zeleninu měkká, nerozmixuji vše úplně, ale jen trošku, aby část zeleniny zůstala v celku. Většinou přidávám také tofu.
- rajčatová - tenhle recept se rovná situaci absolutně nestíhám, protože se skládá z kozervy rajčat, soli, pepře, bylinek a stroužku česneku, to vše na chvilku ohřáté.
-"spicy chicken soup" - tu jsem dostávala od malička, když jsem byla nemocná, na podzim mě popadá nostalgie a dostávám na ni chuť, ale na recept si budete muset ještě chvilku počkat.

3. Amolety
Vajíčka jsou mojí velkou slabostí a mám je ráda ve všech možných úpravách. Když připravuji amoletu k večeři, obvykle sáhnu po jednom celém vejci a dvou bílcích. Rozmíchám se solí a pepřem, přidám trošku nasekaných bylinek a dál postupuji podle nálady - někdy přidám přímo do amolety nadrobno nakrájené žampiony, nebo kolečka rajčete. Výborné jsou plněné třeba špenátek, ale obvykle k nim připravuji menší salát. Někdy si je ráda natřu rajčatovým protlakem. Dá se s nimi dělat téměř cokoli. A opět nezapomeňte na přílohu. Když nemám na přílohu náladu smíchám jednoduše pouze jedno vajíčko a jeden bílek s 30 g celozrnné mouky a přiliji trošku mléka.

4. Zeleninový talíř
Což by se dalo označit za salát trošku jinak, to přiznávám. Obvykle se k téhle variantě uchyluji, když mám chuť na avokádo. Rozkrájím na talíř šmakouna coby zdroj bílkoviny, svoje oblíbené druhy zeleniny, na které dávám ráda nejrůznější koření podle nálady. A přidávám celozrnný chléb, který obvykle v případě téhle večeře pomažu dijonskou hořčicí, rozmačkám na něj kousek avokáda, osolím, opepřím a lehce zakápnu citronovou šťávou (je to taková moje menší závsilost) :)

Tím bych tak shrnula čtyři druhy mých nejčastějších večeří. Občas třeba dostanu chuť na rybu, nebo restovanou zeleninovou směs, ale tohle mívám večer na stole opravdu pravidelně.

Kisses A.

P.S.: Omlouvám se za absenci vlastních fotek, ale bohužel dnes nepíšu článek z domova :)

Photos via http://wehearit.com

2 comments:

  1. pěkný článek :) s večeřemi mám problém, pořád dokola točím ta stejná rychlá jídla a nic jiného nikdy nevymyslím :D
    nejčastěji to je brokolice s vajíčkem a jakýmkoliv sýrem, 3-4 Knuspi knackerbroty s lučinou nebo cottage, šunkou a zeleninou, dýňová polébvka ( hlavně teď na podzim), cuketové placičky, nebo jen hodně zeleniny s cottage :) pečivo večer moc nejím, většinou jen tak 1-2x týdně:)

    ReplyDelete
  2. ďakujem veľmi pekne za článok :) aspoň ma to inšpirovalo pretože s večerami mám najväčšie problémy :D keď sa mi už nič nechce atď..tak tieto jedlá sú rýchle a zdravé :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...