Saturday, September 29, 2012

TRAVEL INSPIRATION: NUREMBERG PART 1


Stromy už se definitivně začínají zabarvovat do červené a žluté. No dobře, ještě to vyžaduje trošku pátrání po nich, nicméně to znamená jednu věc - už nemusím o podzimu jen mluvit, protože podzim je definitivně tady. Existuje místo, kde si ho užijete možná ještě víc než tady u nás, protože stromy jsou tam barevnější, architektura jako by mnohem víc zapadala do tohohle období a věcí, které musíte zkusit a vidět milión - je to Bavorsko, přesněji Norimberk. Určitou nostalgií k Bavorsku trpím od dětství, kdy jsme sledovala triologii Sissi častěji než by bylo zdrávo.

Z Prahy to netrvá déle než tři hodinky autem, takže pokud si přivstanete, tak už kolem deváté můžete srkat první latté z kelímku při procházce městem v podzimním ranním oparu, vnímat krásnou architekturu a nadechovat se vůně spadaného listí. Já a můj doprovod jsme se rozhodli být v téhle fázi naší návštěvy trošku akční a hledat geo-cache/cachku. I když z mé strany zazněly jisté námitky, jestli se vůbec ještě jedná o geochaching, když jsme ani jednou nezkontrolovali naši polohu na GPS (bez náznaku viny se chlubím, že se jednalo o moji první zábavu tohohle druhu a byla jsem to já, kdo ji objevil. No jo, detaily, detaily, detaily... :).

Když si tohohle dostatečně užijete, je čas na nějakou kulturu a té vám v Norimberku nabízejí víc než dost. Stačí si vybrat, tedy vybrat si je naprosto nezbytné, protože, jak už jsem psala dřív, nedá se stihnout všechno. Skvělé místo na takové plánování je Kaiserburg, z téhle impozantní stavby máte výhled na většinu města, tak proč nezačít zrovna tam. Má ještě jednu výhodu, jen pár kroků od něj se nachází další Norimberské lákadlo - rodný dům Albrechta Dürera. Ten vám může přinést trošku zklamání, pokud budete čekat nějakou větší výstavu, ale pokud si nenecháte zkazit náladu nedostatkem obrazů, můžete si ještě užít atmosféru místa.

Pokud jste prošli město křížem krážem, stihly hrad i kulturu, bude se už blížit poledne, což je doba, kdy se můžete vydat podívat na místní orloj, nebo začít hledat, kde by byl k dostání dobrý oběd. Počítala jsem s variantou, že skončíme v nějaké hospůdce, která se až úpěnlivě snaží vypadat dobově a servíruje více či méně přijatelnou pravou německou kuchyni. Což ukázalo, jak málo znám sama sebe. Mým pravidlem při hledání restaurací v cizím městě je ztratit se. Vyhnout se jakémukoli místu spojenému s turismem a úspěch máte napůl zaručen. Takhle na nás vykoukla i Maria's Eremitage (WWW).

Jen kousek pod schody kostela byl nenápadný, venkovní stolky vyrobené ze sudů byly doslova obsypané lidmi (první dobrý signál), všude byla slyšet pouze němčina (druhý dobrý signál), místo bylo maličké a jednoduché (třetí dobrý signál) a všichni si pochutnávaly na tom stejném jídle (trefa do černého!). Atmosféra geniální, jídlo úplně jednoduché (ten den podávali lososa pečeného v papíru s kapary a pečený brambor), lidé tu naprosto přirozeně stáli u stolků s lidmi, které nikdy předtím neviděli a dávali se do hovoru, což se poštěstilo i nám. Když jsem v průběhu delikátního oběda zahlédla a hlavně ucítila, jak někomu nesou espresso, věděla jsem, že bez něj odsud neodejdu - další dobrá volba, k už tak dokonalému espressu tu navíc dávají ty nejúžasnější čokoládky z Turína. Jestli nemáte těžké srdce z faktu, že vám uteče ta německá kuchyně, jděte sem: Winklerstraße 24! Navíc je vysoká pravděpodobnost, že si vysloužíte ovace za volbu podniku a to je vždycky příjemné.

A na tipy, co dělat po obědě, si budete muset počkat do zítřka (aneb mám příliš mnoho fotek, které vám chci ukázat :)










What I Wore: F&F top, Mango leather jacket and jeans, Marks and Spencer shoes, Longchamp bag, Burberry scarf

















Kisses A.

10 comments:

  1. vypadá to tam opravdu nádherně! Jenom já to mám trošku dál no, jenom do Prahy to mám 2 a půl hodiny :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale to to budeš mít blíž do mého dalšího oblíbeného města - Vídně :)

      Delete
  2. to je tvůj přítel? :) ten v tý košili s kšandama ?? :)

    ReplyDelete
  3. díky za tipy, těším se na další článek a fotky:) v lednu do Norimberku jedu na týden pracovat, ale určitě mi zbude čas i na prohlídku města...a nějaké ty nákupy:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemáš zač! :-) Užij si to tam, jsem si jistá, že v lednu tam bude ještě spousta jiných lákadel.

      Delete
  4. Naprosto dokonalé ty hodinky. Máš vážně moc pěkné fotky :) A ten outfit je luxusní!

    ReplyDelete
  5. Tam jsem jednou byla na vánočních trzích a byl to moc hezký výlet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na vánočních trzích jsem ta s B byla před čtyřmi lety a bylo to neuvěřitelné :-)

      Delete
  6. jooo kešky:D počkej až někdy v Itálii o půlnoci polezete na ten nejstrmější útes, na cestu ti bude svítit jenom měsíc a pokud uděláš krok na víc skončíš v hlubinách nejtemnějšího moře:D a pokud to nezvládneš tak nejseš ta správná geogirlfriend :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...