Friday, September 21, 2012

FIT FRIDAY RECIPE: AVOCADO SANDWICH

 Fashion week a další povinnosti ovládly můj diář, čímž se podepsaly i na dění v mé kuchyni. Samozřejmě stíhám minimálně vařit, ale takové týdny, plné povinností, kdy nic nestíháme, zažíváme všichni. Proto jsem si říkala, že byste mohli pro jednou ocenit recept, který je výborný, nabitý důležitými živinami a hlavně za deset minut hotový! (Vlastně mám tenhle sandwich natolik ráda, že po něm čas od času sáhnu, i když je na vaření času dost.) Navíc ho zvládne i ten, kdo si s vařením příliš netyká.

Tenhle recept vám dodá dostatek bílkovin i sacharidů, vitaminy zase dostanete díky zelenině a prospěšné a zdravé tuky získáte z avokáda a oliv. Avokádo v kuchyni používám docela často, ať už v sandwichích, salátech, nebo v jiných úpravách. Obvykle mi stačí jedno na týden, protože ho jím po třetinách. Nejprve odkrojím vršek, zbytek avokáda pak, zabalený do alobalu, vydrží v ledničce dlouho. Zbytek už se pak rozpůlí, až budete nechávat v ledničce poslední část, nechte v ní i pecku, čím méně z dužiny je vystaveno vzduchu tím lépe.

Tentokrát jsem v receptu použila toustový chléb, ale perfektně poslouží i jiné celozrnné pečivo. Při výběru pečiva ovšem pozor. Fakt, že je pečivo zabarvené tmavě ještě neznamená, že je celozrnné! Většina toustových chlebů na českém trhu je označeno jako "tmavý" a s celozrnnou moukou nemá nic společného. Budete se muset ponořit do malých písmenek na složení, celozrnná mouka by měla být uvedena na prvním místě! Jediný, který jsem našla a je skutečně celozrnný je značka Warburton's, kterou prodávají v Tescu.
_____________________________________
INGREDIENCE:
2 plátky celozrnného chleba Warburton's
2 plátky celozrnného warburtons
100 g krůtích prsou
40 g avokáda
300 g vaší oblíbené zeleniny
5 oliv
lžička hořčice
citornová šťáva
sůl, pepř

POSTUP:
Nejdříve si na sucho na pánvi připravte krůtí prsa, která ochuťte jakýmkoli kořením, které máte rádi. Zeleninu nakrájejte na "hranolky", proto většinou volím zeleninu jako je mrkev, okurka, řapíkatý celer, paprika. Chleba otoustujte. Jeden plátek natřete hořčicí (nejlepší je dijonská, hrubozrnná také není k zahození, ale pokud máte jen obyčejnou, není to žádný problém), na druhý plátek rozložte nakrájené avokádo a trošku rozmačkejte vidličkou, osolte, opepřete a lehce přelijte citronovou šťávou, rozložte na něj rozkrájené maso, přidejte list salátu a zakryjte toustem, který jste předtím namazali hořčicí.

Máte hotovo! A když je časové tíseň ještě větší, dají se krůtí prsa nahradit kvalitní šunkou (takovou, která má alespoň 95% masa). Jen položte sandwich na talíř a vedle nakrájenou zeleninu a olivy.

KCAL: 374 kcal

7 comments:

  1. Miluju avokádo! Hned bych si ho dala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je skvělé, ani nevím, jak je možné, že jsem ho dřív nejedla. A.

      Delete
  2. Dnes jsem narazila na váš blog a s jistotou můžu říct, že je jeden z nejlepší, které jsem kdy četla. Od teď budu na 100% pravidelným čtenářem :) A recept zítra určitě vyzkouším! :)

    ReplyDelete
  3. to si určitě udělám:))
    toasty Warburton's miluju, s jinými se nedají srovnat :) k snídani s burákovým máslem a banánem nemají chybu!:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Máš pravdu, v porovnání s jinými jsou úplně skvělé a recept určitě vyzkoušej :)

      Delete
  4. "fit friday" recepty se mi fakt líbí :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...