Friday, September 28, 2012

FIT FRIDAY: HEALTHY ON THE GO

Odstartovala mi škola a věřím, že mnohým z vás také. V tenhle moment ale pro mnoho lidí nastává problém s dodržováním zdravé životosprávy. Nedivím se tomu, nahlédla jsem do jídelny/bufetu u nás ve škole a výběr byl tristní. Smaženou tam podávají i brokolici a mám dojem hraničící s jistotou, že osmažit tatranku by jim také nedělalo problém. Jednoduše je vše buď smažené, s majonézou, nebo plné cukru. Naštěstí to, že tudy cesta nepovede, jsem věděla už předem a počítala s tím.

Byla jsem zvyklá si jídlo na celý den vždycky připravit už doma. Když máte program nabitý k prasknutí, může se vám to zdát jako problém, ale chce to jen trochu plánování. Navíc školní rozvrh vám poskytuje jakousi jistotu co se týče vašeho programu, tudíž to není takový problém. Obvykle si jídlo naplánuji a také připravím večer předem. Rozhodnout se, že si ho zabalíte ráno nefunguje nikdy, věřte mi. Pokud vím, že toho bude určitý týden opravdu hodně, jdu s plánováním ještě dál, sednu si v neděli večer a naplánuji si celý týden. (Tenhle plán není nutné dodržet striktně, samozřejmě, nicméně je lepší mít se čeho podržet, než vyšilovat, že netušíte, co druhý den ke svačině.)

Dobrá investice je "termo pytlík" na svačinu. Jeden den ve škole pro mě obvykle znamená se doma nasnídat a následující tři jídla jíst mimo domov, což znamená svačinu, oběd a odpolední svačinu. Tohle všechno se mi obvykle podaří do mého termo pytlíku naskládat, i když to chtělo trošku praxe.

Při plánování jídelníčku se snažte být vynalézavý. Jíst každý den to samé může sice být pohodlné, nicméně je to nuda a navíc se připravujete o spoustu vitaminů. Už jsem kdysi psala článek s tipy na svačiny (jen stačí pamatovat že sladké varianty s ovocem se hodí spíše k dopolední svačině, ta by vlastně mohla být takovou zmenšenou verzí snídaně, navíc sacharidy ke své činnosti potřebuje právě mozek, což se ve škole hodí, a slané varianty zase k odpolední svačině, nezapomeňte do ní zakomponovat i zdroj bílkovin). Teď rozepíšu spíš k obědům, které bývají Achillovou patou stravování se mimo domov. Vynechme variantu restaurace, o které už jsem také psala.

Více méně si balím tři druhy obědů (které mají ovšem nepřeberné množství variací):
1. Zeleninové saláty s celozrnným pečivem (ze salátu nikdy nevynechávám zdroj proteinu, ať už je to sýr, kuřecí maso, vajíčko, tuňák, nebo třeba cottage). Když jde o saláty, je dobré si zálivku zabalit zvlášť, protože zelenina pak bude čerstvější.

2. Sandwiche a zelenina. Ty jsou asi nejjednoduší na přípravu a proto je volím, když večer předem nemám dostatek času. Samozřejmě si můžete připravit nějaký úplně jednoduchý se šunkou a sýrem (nezapomeňte si přibalit ještě alespoň 200 g zeleniny, není od věci přihodit ještě menší ovoce - kiwi, mandarinku. Když máte takovýhle typ obědu, určitě nezapomínejte, aby obsahoval i zdroj kvalitních tuků, ať už je to avokádo, olivový olej na zeleninu, pár oříšků, olivy... těch možností existuje spoustu.

3. Mixy. Asi můj favorit co se týče balených obědů. Den předem zabere trošku víc času, ale člověk má pak druhý den z oběda úplně jiný pojem. Začínám výběrem sacharidů, což je většinou cous cous, quinoa, bulgur, nebo těstoviny. Přidám protein (tofu, šmakoun, maso, sýr, ryba... cokoli mě napadne) a samozřejmě zeleninu, kterou obyčejně orestuji (na své geniální pánvičce bez tuku), může to být i mražená zelenina (což podstatně ušetří čas). Takovými mixy jsou třeba bulguroto, na které je recept tady, další s quinoou vám dám dnes odpoledne, ale třeba těstovinové saláty s kuřecím masem nejsou vůbec špatné. Cous cous s plechovkou tuňáka a zeleninou (doporučuju špenát, kukuřici a cherry rajčátka). Je spoustu možných variací, snažím se jen uvažovat tak, aby se jednalo o jídlo vařené a přitom chutnalo dobře, když se konzumuje za studena.

A nakonec jsem se rozhodla pro vás zdokumentovat svoje "food on the go" za tenhle týden:

Caro vitality a jablko; Quinoový salát; Sandwich - 8 g burákového másla, 20 g banánu, 2 knackebroty 

Müsli tyčinka a jablko; zelenina, cottage a celozrnný žitný chléb; sýr a pomeranč 

Florian s müsli, kiwi; zelenina s jogurtem a dijonskou hořčicí, celozrnný rohlík se lžičkou pesta, 60 g mozarelly, 3 olivy, 1 sušené rajče; svačinka, řaíkatý celer

Kisses A.

17 comments:

  1. Osmažit tatranku:-D Jsi nejlepší:-D A máš to pěkné a rozmanité:-) Asi se budu chodit inspirovat:-)Na naší střední škole to bylo obdobné, takže jsem krabičkovala už někdy od tercie..
    Teď jsem chtěla začít krabičkovat do práce, ale když z ní člověk přijde jeden den kolem půlnoci a druhý den do ní zas v 7 vstává, je to těžké:-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. S tou prací jsem to měla v létě podobně. Dobré řešení je udělat si víc mixů o víkendu (funguje to třeba s rýží, cous cousem, quinoou) a dát je zamrazit, pak už je stačí jen večer předem vytáhnout z mrazáku.

      Delete
  2. mně se zdravý jídelníček dodržuje během školy mnohem lépe, než doma, protože nemám čas přemýšlet, co bych si vzala v kuchyni za dobrotu :D
    za chviličku odcházím do práce, a v krabičce už mám nachystaný kuskus s orestovanou cuketou a mozarellou, chutná dobře i studený, tak si ho nosím často s sebou:) včera jsem měla s sebou ve škole hummus, taky dobrota:)a sendviče si taky často nosím...a když si nic nepřipravím doma, skočím do obchodu pro celozrnné pečivo a lučinu nebo cottage:) na svačiny si dávám vcětšinou jogurt s musli nebo banánem...a dobrá snídaně je základ:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já si také říkám, že to je během školy jednodušší, ale dost lidí vyjde z domu s tím, že si někde něco koupí a to většinou moc nedopadne.

      Delete
  3. Velmi hezká inspirace:) Vypadá to velice rozmanitě a barevně, super!:)

    ReplyDelete
  4. skvělé pro inspiraci. ;-) Jstě šikovné !

    ReplyDelete
  5. Můžu se zeptat jak jíš to kiwi? Já ho umím jenom dlabat lžičkou, protože při pokusu o oloupání mi z něj zbude tak půlka :D

    Perfektní nápady a obrázky mi připomínají, že si musím koupit tu termosku :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Někomu to připadá divné, alá já si kiwi jen umyju a jím ho vcelku - slupka má nejvíc vitaminů :D

      Delete
  6. hmm, osmažená tatranka, mňam! :D máš to dobře vymyšlené!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katie, takový komentář se s duchem článku ale vůbec neschoduje :D

      Delete
  7. Mohla bych se zeptat, odkud máš ten samostatně balený celozrnný chleba? :) Já mám strašně ráda tenhle chleba z Lidlu a z Kauflandu, ale takhle jednotlivě balený vidím poprvé!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koupila jsem si ho online http://www.drstanek.cz/ a vyzvedávala si ho v lékárně u Národní třídy. :)Řekla bych, že je dokonce chutnější než ten obyčejný.

      Delete
  8. Taky jsem to takhle řešila loni a ráda bych i letos, naštěstí máme dobrou jídelnu, kde se dá zdravě a dobře najíst :-) Jinak mám jen jeden problm a to je třeba přenos mléčných výrobků, protože ve škole opravdu nejsou žádné erární ledničky a ono jíst odpoledne svačinku, která byla celý den venku není moc mňam :/

    ReplyDelete
  9. Ahoj, super článek :-) Příští týden mi začíná škola, tak se mi bude hodit :-) Můžu se zeptat, kolik gramů masa a kolik přílohy si k obědu dáváš?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuju. Přílohy (v případě rýže, cous cousu, těstovin, quinoy apod.) 40 g v syrovém stavu a masa (ale i tofu atp.) 100 g.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...