Friday, September 14, 2012

FIT FRIDAY: EATING OUT

Photo via weheartit.com
Když se rozhodnete pro změnu životního stylu, objeví se jedna nová noční můra a ta se jmenuje - stravování se v restauracích. A nejen proto, že si nikdy nejsme úplně přesně jisté, jaké ingredience v jídle jsou a kolika gramová porce nám vlastně na talíři přistála, ale také proto, že ve chvíli, kdy čelíte jídelníčku plnému dobrot, ovládat se je o něco těžší než doma, kde je lednička plná zdravého jídla.

Rozhodla jsem se s vámi podělit o několik svých zásad pro stravování se v restauracích. Přiznejme si, za současného životního stylu se mu nevyhneme. Naštěstí už je dnes o mnoho jednodušší dělat v restauracích zdravé a správné volby.

Já si prošla nejrůznějšími stádii. Nejdříve jsem se snažila restauracím vyhýbat jako čert kříži, pak jsem velmi dlouho odmítala jít kamkoli jinam než na salát k Paulovi. Poté jsem si začala jsem občas vybírat z dětského menu a o někdy se tak nevyhnula vtipným poznámkám číšníků, nicméně jsem si zatvrzele stála za svou objednávkou a z dětského menu si někdy objednávám dodnes (porce jsou tam mnohem rozumější, obvykle se v dětských jídlech používá mnohem méně tuku a tolik je nesolí). Ale teď už k mým dalším tipům a trikům, které jsem si pro stravování se v restauracích vytvořila (možná takové moje restaurační desatero s jedním tipem navíc):

1. Vždy rozlišuji, jestli se jedná o nějakou speciální příležitost (v takovém případě jsem ochotná si něco povolit), nebo se jedná o běžný oběd (to je pak volba jasná - musí být zdravá a zapadat do vyváženého jídelníčku).

2. Mám v zásobě několik restaurací, kam vždy vím, že si můžu zaskočit a dostat výborné jídlo. Salátové menu s vícezrnnou bagetkou u Paula bych označila za svoji volbu číslo jedna. Vždy se hodí porozhlédnout se kolem svého pracoviště a mít několik variant v zásobě.

3. Prohlédněte si jídelníček dřív, než do restaurace jdete. Vybrat si jídlo dřív, než zasednete v restauraci funguje skvěle, zminimalizujete šanci, že se dáte udolat něčím nezdravím.

4. Nechoďte na oslavy do restaurací hladové. Vážně. Znám spoustu žen, které celý den nejí, protože ví, že je čeká večer oslava se spoustou kaloricky náročného jídla. Víte, co se stane? Ano, zkonzumují ještě více kalorií, než kdyby předtím něco malého snědli. Když já čekám nějaký takový večer, obvykle trochu změním svoji svačinu a jednoduše si k ní dám spoustu zeleniny, která mě příjemně zasytí.

5. Padesáti procentní řešení. Tuhle myšlenku mi vnukla Mireille Guiliano. Porce v restauracích jsou několikrát větší než potřebujeme. Ovšem větší jsou i talíře, takže to ani nemusíte postřehnout. Rozdělte si jídlo před sebou na pomyslnou polovinu, jednu snězte. Odložte příbor. Napijte se. Konverzujte. Máte ještě hlad? Pak pokračujte stejným způsobem. Zase si rozdělte jídlo na talíři na pomyslnou polovinu. Věřte mi, šance, že sníte celou porci je minimální.

6. Dezerty. Všechny je milujeme. A bohužel také víme, kolik obsahují kalorií. Někdy není problém se ho vzdát ve prospěch espressa a jindy ho opravdu chcete. Já si téměř nikdy neobjednávám zákusek svůj. Obvykle ho mám s někým napůl a když nás vyráží víc, může se o jeden zákusek podělit i celý stůl. Obvykle se potěším dvěma třemi sousty a jsem spokojené. Stačí si je opravdu vychutnat.

7. Pizza bývá další slabinou. Tady mám tipů hned několik. Na pizzu vyrážíme zásadně s kamarádkami. A tři je v tomhle případě naprosto ideální číslo. Stačí objednat jednu pizzu a ten nejjednodušší zeleninový salát. Když si tohle mezi sebe rozdělíme, všechny se cítíme spokojené a ještě si mezi sebe můžeme bez výčitek rozdělit předkrm nebo dezert podle toho, na co máme zrovna náladu.

8. Nepijte kalorie. Nestojí to za to, už tak v restauraci pravděpodobně zkonzumujete více kalorií, než byste zkonzumovali doma, protože ve všem bude o trošku více oleje než byste tam dali za normálních okolností vy.

9. A podobná rada jako je ta předchozí - neplýtvejte kaloriemi. Když vám něco úplně nechutná, není sebemenší důvod to jíst. To je stejné jako vyhazovat kalorie z okna. (Ano, inspirovala jsem se známou průpovídkou s penězi).

10. Když si objednáte salát, poproste, jestli vám můžou přinést dresink zvlášť. Máte pak kontrolu nad tím, kolik si ho do jídla přidáte a věřte, dresinky v restauracích bývají plné kalorií.

11. A jeden extra tip: Nestyďte se zeptat, co které jídlo obsahuje a už vůbec se neostýchejte mít menší požadavky na nějaké změny.

Pokud máte nějaké svoje tipy, rozhodně je nechte v komentářích! Jsem neskutečně ráda, když vidím, že se v komentářích pod těmito články vyvine debata mezi jednotlivými čtenáři!

Kisses A.

6 comments:

  1. ahoj,
    tyhle fit pátky miluju, sice už mám hodně nastudováno, ale těší mě že "v tom" nejsem sama
    Napadlo mě odkud čerpáš inspiraci na jídelníčky? Já jsem objevila speciál novin Metro (Hubnutí nebo nějak tak se to jmenuje), kde jsou jídeláky perfektní a přijde mi, že i podobné Tvým (pokud neznáš, mrkni). Akortá na mě jsou porce malé a často si jídla přidávám, je pravda že nehubnu, ale udržuji (172/65)

    Ať se daří!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuji, jsem velmi ráda, že tě články baví. S vařením mám to štěstí, že mě neskutečně baví a také jsem v kuchyni dost kreativní. často slyším "A tenhle recept máš odkud?" a odpověď bývá: "To jsem před hodinkou vymyslela." Ale ani moje inspirace není bezedná a někdy se prostě nechce nic vymýšlet, to obvykle zabrousím na stránky některých svých oblíbených bloggerek, které propagují zdravý životní styl: http://www.katheats.com/, http://undressedskeleton.tumblr.com/, http://julia-and-tuna-fish.blogspot.cz/, http://www.healthyfoodforliving.com/

      Delete
  2. Ty to prostě máš všechno pod kontrolou, to se mi líbí! :) Hodně jsi mě v posledních dnech inspirovala k lepšímu stravování a donutila jsem se vstát v 5 ráno na cvičení! :) Ó, díky ti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju mockrát, ani nevíš, jak takovéhle komentáře potěší! :)

      Delete
  3. Jsou to super tipy, některé také praktikuji:-)

    ReplyDelete
  4. pěkný článek, některé body praktikuju neustále:) hlavně ty kalorie v pití jsou opravdu zbytečné, vždyť v půl litru cocacoly je 50g cukrů, to je neskutečné množství:/
    a nejvíc se mi líbí první bod, tak je to nejlepší:) jednou za čas si dopřát, ale nesmí se to stát pravidlem

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...