Friday, September 21, 2012

FIT FRIDAY: BENEFITS OF EATING SEASONALLY

Rozhodnout se na podzim, nebo v zimě pro změnu životního stylu je mnohem těžší, než to udělat v létě, a také je mnohem větší pravděpodobnost, že se pokus stane neúspěšným. Hned vám povím proč. Co bývá obvykle prvním aktem, ke kterému se takový člověk odhodlá? Asi to bude salát k večeři. Lákavá představa. Ale i v zimě? V době, kdy se z rajčat stane divně strukturovaná hmota neurčitě barvy, okurky ztratí jakoukoli chuť a můžeme si jen nechat zdát o tom, aby byly papriky příjemně sladké. A zkoušely jste někdy jíst v zimě třeba jahody? Pravděpodobně jste v krámě nechali hříšné peníze a když jste si doma chtěli pochutnat, objevil se pěkně kyselý obličej. Takže upřímně - kdo by to jedl?!

Řešením tohohle problému máme zakódované už od pradávna, kdy neexistoval žádný import z teplých krajin a nikoho ani nenapadlo se po takových věcech shánět! Ano, přesně, řešením je tolik jednoduchá sezónovost. Když se zaměříte na ovoce a zeleninu, které jsou zrovna v sezóně, nejen že potěšíte svoje chuťové buňky, prospějete sami sobě, ale i ušetříte peněženku. (Samozřejmě jsou i další způsoby, jak v období studených měsíců zakomponovat ovoce a zeleninu do svých jídelníčku a právě o ty se s vámi podělím).


Navíc si uvědomte, že pokud se budete řídit tím, co nám zrovna příroda kolem nabízí, bude se váš jídelníček pravidelně měsíc od měsíce trošku lišit a to je rozhodně skvělá věc, pokud chcete ve zdravém životním stylu vytrvat - jíst pořád jedno a to samé je nehorázná nuda! A když nastane sezóna vaší oblíbené potraviny, nebojte se jí na chvilku podlehnout na úkor ostatních. Nejjednodušší je to samozřejmě na jaře a v létě. Moje radost začne, když se objeví první zelený chřest (letošní chřestovou sezónu jsem si užila dosyta, vytvářela jsem s chřestu polévky, saláty, přidávala ho do těstovin, servírovala ho jako přílohu k rybě... Milión možností a než je člověk vyzkouší všechny, jeho sezóna končí, ale to je na tom právě to atraktivní), pak následují nejrůznější broskve, meruňky, jahody, třešně, rajčata ze zahrádky (nic nechutná tak jako rajčata ze zahrádky - díky příbuzným jsme jimi zásobení celé léto). Shrňme si to - přes léto si člověk, co se variací zeleniny a ovoce týče, nemá na co stěžovat.

A pak nastane podzim. Myslíte si, že podzim je na sezónní potraviny nějak chudý? A co jablka, hrušky, švestky, zelené fazolky, růžičková kapusta, dýně (kterou jsem momentálně posedlá já), kedlubny, pořád ještě máme brokolici a cukety  a také houby!
Podzim vybízí k tomu, aby si člověk trošku změnil salátovou klasiku, přes léto miluji barevné saláty, kam jsem schopná dát jakoukoli zeleninu, kterou najdu, na podzim bývají trošičku chudší, ale o nic méně chutné, moje oblíbená podzimní salátová kombinace jsou lístky čerstvého baby špenátu doplněné o jablko, vlašské ořechy, balkánský sýr a dresink z balsamicového octa a lžičky medu.

Samozřejmě skutečný "problém" dala by se říct, nastává v zimě. Ale i pro tu mám připraveno pár triků. Zatímco přes léto jsem se zaměřovala na ovoce z lokální produkce, zima je ideální doba, kdy sáhnout po trochu exotičtějších typech ovoce jako jsou citrusy, banány také mají vrchol své sezóny právě v zimních měsících, avokáda jsou skvělá celoročně, stejně jako jablka, která se dají dobře skladovat (do dneška je babička skladuje v bedýnkách ve sklepě, kde si trůní i v písku zahrabané brambory, takže přísun těchto dvou plodin je u nás celoroční), na konci roku jsou také k dostání nejlepší manga a ananasy. Co se zeleniny týče, nejrůznější saláty, i když pěstované ve sklenících nejsou k zahození, také je stále k dostání chutná brokolice, špenát, květák. Také nás nedostatek ostatních potravin, na které jsme zvyklý, vybízí k tomu, abychom zkusily potraviny, které by nás jinak ani nenapadlo jíst - artyčoky, brusinky.

 Rozhodně nebudu nikoho nabádat, aby se vzdal zeleniny, ale zima je období, kdy je chutnější ta, která byla šetrně zmražená. Ze zmražené zeleniny se samozřejmě špatně vyrábějí saláty, za to jsou z nich perfektní polévky, které jsou víc než příjemnou náhradou za salát k zimní večeři. (Během pár dalších týdnů vás budu pravděpodobně zásobovat i takovými recepty). Do zmražování jsem se v létě pustila i já, abych si pojistila, že budu mít dostatek některých svých oblíbených druhů ovoce jako jsou borůvky a maliny. Když jsem byla malá, babička vždycky poslední úrodu jahod rozmačkala na kaši, osladila a zamrazila do malých vaniček, čímž nás vždycky potěšila při zimní návštěvě. Letos jsem ji umluvila a pár z nich je vylepšených stevií.

Zima je taky ideální dobou, kdy se čas od času hodí porci ovoce nahradit sušeným ovocem (když už jste náhodou tím nepřeberným výběrem exotického ovoce znudění).

Takže nakonec: Užívejte si jídla, co je zrovna v sezóně a snažte se obohacovat svůj jídelníček, nepotěšíte jen svoje chuťové pohárky, ale i tělo, které tak dostane mnohem větší variaci vitamínů a všeho ostatního. Jsem také ráda, že se sezónní nabídka začala vkrádat i do českých restaurací. Zrovna tenhle týden v Bakeshopu podávali skvělou dýňovou polévku bez smetany.


Kisses A.

1 comment:

  1. skvělí:) vím, že ten obrázek mluví za vše, ale mohla by jsi to přesně rozepsat? ok, přiznám se, že jsem líná to luštit a něco si překládat:):)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...