Wednesday, August 22, 2012

TRAVEL INSPIRATION: KRUMLOV DAY #1

Finally I found few days for myself and I really wanted to leave city for few days. First destination I thought of was Český Krumlov. Totally gorgeous and not more than three hours from Prague. All I had to do was one phone call, to book hotel and bus ticket online and we were set. I am sure me and Tereza were the happiest people at the bus station on Monday morning. Krumlov was, just what we expected it - historical, full of cafés, bars, restaurants, tourists (which I didn't mind this time since I was one of them) and scent of vanilla and sugar was, thanks to sugary treats, everywhere. We did resisted them and went for delicious fish dish as our first Krumlov adventure.

So with three wonderful days ahead walking through the city was our plan for the afternoon and that's exactly what we did. Later that day pleasantly tired we decided to visit Egon Schielle Art Center as we wanted to leave visit to castle for the next day. Of course Egon Schiele's work was number one thing I wanted to see in the gallery but later I absolutely felt in love with work of Jiří Slíva. Perfect and funny!

---
Konečně jsem měla trochu volna a také pocit, že je potřeba někam utéct. Což vedlo k myšlence, že v Českém Krumlově bude teď krásně a že dostat se tam je otázka pouhopouhých tří hodin v autobuse. Pak už stačil jen jeden telefon, pár kliknutí myší pro rezervaci jízdenek, další pár pro rezervaci pokoje a byly jsme připraveny vyrazit.

V pondělí ráno jsme měly s Terezkou na tváři asi ty nejšťastnější úsměvy. Krumlov je přesně takový, jaký byste ho čekaly - historický, plný hospůdek, kavárniček a barů, rušný, plný turistů (kteří mi pro změnu nevadili, protože jsem tentokrát patřila k nim) a provoněný cukrem a vanilkou z všudypřítomných trdelníků. Těm jsme odolaly, čemu jsme ovšem neodolaly, byl pstruh, tady na jihu, v kraji rybníků, to byla nezbytnost. Takže se to stalo naším prvním krumlovským zážitkem hned po ubytování, umíraly jsme totiž.

Zaslechla jsem nějakého pána říkat: "To nejde, všechno tady stihnout, no to bychom tu museli být tři dny!" A já se zaradovala, protože přesně tam dlouho jsme zůstávaly my. První den jsme si chtěly město pořádně projít, bloudit zdejšími uličkami je kouzelné. Není se čemu divit, že zrovna Krumlov si vysloužil zápis na seznam památek UNESCO. Zámecký komplex jsme si šetřily na další den, ale co jsme si nemohly nechat ujít byly zámecké zahrady, kde jsme mohly relativně nerušeně relaxovat, většinu lidí pravděpodobně odradila od jejich návštěvy venkovní teplota a fakt, že se nacházejí na kopci (nás naštěstí nezastaví nic). 

K večeru už jsme začínaly být příjemně unavené, ale pořád nás ještě čekala část programu, na kterou jsem se neuvěřitelně těšila, byla to návštěva Egon Schiele Art Centra. Věděla jsem, že tam probíhají i další výstavy, ale hlavním lákadlem pro mě samozřejěm byl Egon Schiele, to jsem ještě natušila jak moc se zamiluju do grafických prací a ilustrací Jiřího Slívy. Vždycky, když jsem v poslední době viděla nějakou humorně založenou výstavu, byla tam patrná snaha šokovat, někdy za každou cenu. Práce tohohle pána, plné humoru vtipného, nevtíravého a inteligentního, mě dostaly. A zpracování mi na obličeji vyvolaly neuvěřitelně nadšený výraz. 

A zítra už zážitky ze druhého dne.


 


TIP: Neberte si s sebou na dovolenou mobil, já to sice neprovedla úmyslně, ale pocit to byl k nezaplacení.

Kisses A.

8 comments:

  1. Byla jsem na té výstavě také. Stálou expozici jsem viděla už několikrát, ale teď, stejně jako ty, i já jsem byla unešená z tvorby Jiřího Slívy. Plakáty s kavárenskou tématikou byly naprosto geniální. A vřele doporučiji všem, kterí by se do Krumlova chtěli podívat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já si ho naprosto zamilovala, strašně bych si nějakou z jeho prací přála mít na zdi.

      Delete
  2. Český Krumlov je nádherný, já tam byla bohužel jenom jednou, když jsme sjížděli Vltavu, ale ráda bych se tam ještě někdy vrátila :)
    Moc ti to na fotkách sluší, vypadáš spokojeně a něco z tebe přímo září :)

    ReplyDelete
  3. Miluju Český Krumlov. A přemýšlím, jestli jsem Tě předtím viděla bez brýlí. Strašně se mi to líbí!! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju. Moc často bez nich nechodím, jsem na ně už dost zvyklá :)

      Delete
  4. Český Krumlov je opravdu kouzelnej! Naposled jsem tam byla sice 5 let zpět, ale vzpomínky jsou pořád živé :-) Zámecký komplex a zahrady, nádhera! Musím se tam zase co nejdříve podívat.

    Jinak jsem moc ráda, že opět blogujete a ještě k tomu společně. Sledovala jsem dřív vaše blogy - sice anonymně, ale měla jsem vás a vaše články moc ráda :-)Doufám, že vám to společně co nejdéle vydrží!

    ... a mimochodem, moc ti to sluší A :-)přesně jak píše slečna nade mnou - uplně záříš!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já tam byla právě také před pěti lety a letos jsem zatoužila oživit si vzpomínky, teď lituji, že už jsem doma, protože bych toho ráda viděla ještě víc. Tak příště :)

      Děkujeme. Také doufáme, protože společné blogování nás baví mnohem víc. A ještě jednou děkuju :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...