Sunday, August 12, 2012

TRAVEL INSPIRATION: GREAT BRITAIN

Warminster.

We all know that London is the capital city of GB and it’s amazing. Especially now in the time of Olympics it's favorite destination for people from around the world. Well, each capital city is fabulous in it's own way. But Britons should be proud for their country side as well. When I lived in GB, each week I spent three days in London and four days in wonderful place called Warminster, almost two hours by car far away. At the beginning, I was bored wit this transfer between London and Warminster. Everything has changed after I spoke to Henry, successful politican and writer, who stays from Monday to Thursday in his London flat and the rest of the week in his Oxford house. He said, that it is absolutely normal for british people.

Another place, I am going to talk about is York. The city was founded by the Romans in 71 AD, under the name of Eboracum. Soon after tt became the capital of the Roman province of Britannia Inferior, and of the kingdoms of Northumbria and Jorvik. In the Middle Ages, York grew as a major wool trading centre and became the capital of the northern ecclesiastical province of the Church of England, a role it has retained until today.
On the way to the centre of York, you will have to go through a massive gate and then you' can feel like in the Diagon Alley, only people switched their Hogwart's robes for winter jackets. I strongly recommend you  to try any of the ubiquitous bakeshops, but Reevee’s is the best choice and the best place for shopping is Coppergate centre.
---

Že Londýn je hlavní město Velké Británie a že je nádherné je celosvětově rozšířeným faktem. Obzvláště v době Letních Olympijských her je vyhledávaným místem po celém světě. Ovšem každé hlavní město je kouzelné. Velká Británie se ovšem může pyšnit i svým venkovem, když jsem bydlela v Británii, trávila jsem vždy tři dny v Londýně a zbytek v úžasném místě jménem Warminster, který byl od Londýna celé dvě hodiny autem!  Zprvu mi přišlo únavné, se neustále takto transferovat. Po nějaké době jsem mluvila se svým dobrým známým Henrym, který mimo důležité politické funkce je také úspěšným spisovatelem, který také takto složitě odjíždí na své venkovské sídlo a prozradil mi, že tento postup je pro Brity zcela normální. Mnoho z nich totiž mají skvělé zaměstnání ve městech a malebné bydlení na venkově. A protože se nehodlají vzdát ani jednoho, praktikují metodu rozpůleného týdne.

Dalším místem, které stojí za zmínku je město York. Město bylo založeno roku 71 a může se pyšnit bohatou Římskou a Vikingskou historií. Patřil k nejvýznamnějším městům GB a dokonce byl hlavním městem dříve než Londýn! I já souhlasím s tvrzením, že York je nádherný, na každém rohu se nachází stavba se staletou tradicí. Zatímco v metropolitním Londýně, kde se to postmoderními budovami jen hemží, v Yorku byste narazili sotva na jednu a pouze, pokud byste měli štěstí. Pokud se chcete dostat do centra, musíte projít mohutnou bránou, pak si připadáte jako v příčné ulici, kde lidé, díky neustále přítomné zimě vyměnili své bradavické pláště za teplé kabáty. Pokud byste rádi ochutnali něco z všudypřítomných pekařství, doporučuji navštívit Reevee’s, za nákupy se vydejte do Coppergate centre.



York.
In any place in GB should be your wellies ready/ Kdekoliv v GB by měly být vaše holinky připraveny.

 York.
York.
xx B.
zdroj: weheartit.com

8 comments:

  1. York je nádherný! S kamarádkou jsme se při návštěvě shodly, že si tam musíme pořídit byt! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TerezkoR, to ti naprosto schvaluji a přeji hodně štěstí, ale doporučuji si pořídit opravdu teplé oblečení, protože já jsem tam byla v půli října a musela jsem si koupit péřovou bundu, jak mi drkotaly zuby:-D

      Delete
  2. Taky mám hrozně ráda Británii, a nejen Londýn.. V Yorku jsem sice nikdy nebyla, ale třeba Lincoln je krásný město, pak se mi hrozně líbilo v Derbyshire. Ale úplně nejkrásnější je to na jihu v Cornwallu - byla jsem týden v Newquay a to je skutečnej ráj, hned bych se tam odstěhovala :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fredi Ef, co jsem tak zpozorovala, všechna města v Británii jsou úchvatná, za podívání stojí například i lázeňské městečko Bath:-)

      Delete
  3. Jsem na tom jak TerkaR, taky jsem chtěla v Yorku bydlet, když jsem tam byla na návštěvě. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jane, jak už jsem říkala, takové plány mohu jen podpořit a popřát hodně štěstí. jsem také ráda, že mé nadšení pro Anglii nesdílím sama:-)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...