Friday, August 31, 2012

FIT FRIDAY: SNACKING SMARTLY

Obvykle, když se člověk jednou rozhodne stravovat se zdravě, většinou nemá problém připravit si zdravou snídani. K večeři obvykle sáhne po salátu i oběd se většinou podaří naplánovat tak, aby splňoval kritéria: zdravý a vyvážený. Co mě ale překvapilo, a slyším to ze všech stran: problém jsou svačiny.

Teoreticky je to nejmenší jídlo dne, tak jak je možné, že nám způsobuje potíže? Když jsem se tak ptala lidí, kteří si právě na svačinové problémy stěžovali, zjistila jsem, že mají ve zvyku právě tohle malé jídlo podceňovat. S věcmi, které podceňujeme to obvykle nedopadá příliš dobře.

Teorie, že si někde venku koupíte zdravou svačinu, až dostanete hlad je sice hezká, ale má hned několik trhlin: 1. obvykle se k nákupu uchýlíte až ve chvíli, kdy máte hlad a to okamžitě ovlivňuje vaše rozhodování a je pravděpodobnější, že sáhnete po něčem s větším počtem kalorií. 2. I když chcete něco zdravého, v supermarketu se spoustu svačin tváří jako dobrá volba při zdravém jídelníčku, ale není to pravda.

Já osobně svačiny řeším dvojím způsobem, buď si ji rovnou balím s sebou do kabelky (připravit si svačinu doma není takový problém), nebo předem vím, co a kam si půjdu koupit. Teď ale trošku ke svačinové teorii.  Myslím, že všichni chápeme, že by se nemělo jednat o nějaké velké jídlo, protože je to jen něco, co má překlenout dobu mezi dvěma hlavními jídly tak, abychom, až se dostane na samotné hlavní jídlo, neměli přímo vlčí hlad. Teorie zní, že by se svačina měla pohybovat do dvou set kalorií (moje odpolední mívají do 150 a k dopolední svačině si vystačím s carem vitality a kouskem ovoce), dále by měly obsahovat alespoň tři gramy vlákniny, pět gramů proteinu a kombinovat více skupin potravin, čímž dosáhnete toho, že vaše tělo bude perfektně spokojené.

Ale po čem tedy sáhnout? Mojí oblíbenou kombinací se staly mléčné výrobky v kombinaci s ovocem, také se hodí knäckebroty se zvýšeným obsahem vlákniny, šunka, oříšky, sušené ovoce... Dám vám pár tipů na svoje oblíbené svačinové kombinace:
Další nápady:
-100 g jablka, 100 g karotky (nastrouhat), smíchat s trochou skořice, lžící rozinek a jedním nasekaným vlašským ořechem
-nastrouhané vajíčko smíchané se lžící bílého jogurtu, lžičkou hořčice, to vše namazané na knäckebrot s rajčetem
-100 g nízkotučného cottage a 100 g hrušky (skvělá kombinace)
-polovina nízkotučné mozzarelly, rajče, bazalka
-50 g zeleninového tvarohu svačinka, 2 knäckebroty, malá broskev
-mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na hranolky, s těmi nabírejte zeleninový tvaroh svačinka
-2 knäckebroty namazané dijonskou hořčicí, 2 plátky šunky, paprika
-100 g jablka, 15 g burákového másla
... (Stačí jen zapojit fantazii :))

 Activia nápoj bílý - asi nejrychlejší možnost, když je člověk ve spěchu, v kombinaci s kouskem ovoce skvělá svačina
Corny Linea - nejsem zrovna fanouškem tyčinek, protože obvykle obsahují víc cukru než čehokoli jiného, ale corny linea jsou řekla bych, nejmenším zlem. Nejlépe kombinovat s nízkotučným jogurtem.
Sýrové tyčinky - u nás je vyrábí Apetito, jsou zaměřeny na děti, ale podle mě je to perfektní věc, kterou stačí hodit do tašky, protože jsou balené jednotlivě, jeden má 50 kcal a stačí doplnit třeba jablkem
Dobrá vláknina - opět je její hlavní výhodou snadný přenos v jednoporcových baleních a pak ji přimíchat do jogurtu, když dostanete hlad.
Sandwich wasa - platit za dva knäckebroty přes dvacet korun mi přijde směšné, ale čas od času, když nic jiného v okolí není, skočím do drogerie právě pro něj a přidám trošku zeleniny.

Kisses A.

2 comments:

  1. díky za tyhle tipy! nemám se svačinami zas takový problém, ale už mi docházely nápady, takže jsi mě opět potěšila :)

    ReplyDelete
  2. Skvělé tipy, nedávno jsem ,ale četla u Mii na Kissbooku, že activia nepatří zrovna nejleší jogurty

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...