Friday, August 24, 2012

FIT FRIDAY: SHOPPING LIST

Zaběhla jsem si 5 kilometrů, zacvičila si s Jillian Michaels, k snídani si netradičně udělala ovesnou kaši a ponořila se do úvah nad tématem dnešního Fit friday. V posledních dvou článcích jsem se zaměřila na základy o výživě, aby to nebyla nuda, chtělo by to tentokrát něco jiného.

Někdo se mě kdysi v komentářích ptal, jaký byl prvotní impulz ke změně v mém životě a já se nad tím opravdu musela zamyslet, abych zjistila, že žádný nebyl, jednoduše jsem k tomu dospěla. Znamenalo to spoustu učení a objevování a čím dál tím víc mě ten svět zdravé výživy začal pohlcovat. Tak nějak by to mělo být. Motivace je každopádně důležitá, ale ještě důležitější je si to všechno kolem zamilovat a mít radost ze všeho - od prvního uběhnutého kilometru dne až k večernímu salátu.

Co k tomu všemu neoddělitelně patří je vaření a pravý důvod, proč byste se do zdravého stravování měli zbláznit. Lidé, kterým to moc neříká si vystačí s hrstkou receptů, které se jim v kuchyni točí neustále dokola. Což bych já osobně viděla jako hlavní důvod, proč spoustě lidí rozhodnutí se v tomhle aspektu života změnit dlouho nevydrží. Experimenty na poli kulinářském my do dneška dělají radost a inspiraci hledám vždycky, kdykoli si vyšetřím chvilku. Včera jsem narazila na recept na špenátovou kaši a hned ji musela k obědu vyzkoušet. Nové recepty jsou už takovou třešínkou na dortu, začala bych u ingrediencí, takže vám dám pár typů, které jen málokdy chybí na mém nákupním seznamu, samozřejmě nebude celý, protože koupit si rajčata, okurku a podobné věci, to napadne každého.

Bulgur (upravuje se podobně jako rýže, nemá tak vysoký glykemický index a dle mého názoru je i chutnější)/ Pohankové vločky (super rychlá varianta přílohy)/ Quinoa (jedna z nejzdravějších příloh, momentálně zažívá velký boom, má jemnou oříškovou chuť)/ Celozrnný cous cous (super rychlý, stačí smíchat s trochou zeleniny a nějakou bílkovinou a máte skvělý oběd)/ Celozrnný žitný chléb Dr. Staněk (super zdravý a díky individuálně baleným porcím i super praktický)/ Batáty (mají zajímavou chuť, takže skvělá a nutričně vyváženější varianta k obyčejným bramborám)/ Polenta (dá se upravovat na tisíc způsobů, podávat jako kaše, opékat atp.)

Sušené ovoce a různé oříšky jsou skvělé ať už do různých jídel jako jsou saláty kaše, nebo třeba jen do jogurtů a samotné vydají na skvělou svačinu, kterou pohodlně v malém pytlíčku uložíte v kabelce. Oříšky navíc poskytují spoustu správných tuků.
Podmáslí (vcelku má stejné výživové vlastnosti jako obyčejné mléko, ale podle mého názoru o něco lépe zasytí)/ Cottage (kdykoli, kdy potřebuju rychle přidat do salátu nějakou bílkovinu, sáhnu po sýru cottage, navíc je výborný i s ovocem)/ Mozzarella a Camembert light (sýry jsou jednou z mých slabostí, proto ráda sahát po jejich lehčí variantě)/ Svačinka (zeleninový tvaroh dokáže perfektně nahradit věci jako jsou lučina nebo philadelphie)
Vždycky si dávám pozor, abych měla v mrazáku nějakou mraženou zeleninu, protože ta čerstvá má u nás doma tendenci dost rychle docházet, navíc se ta mražená dá připravit rychleji. Z čerstvé zeleniny mám k obědu nejradši brokolici a cuketu. A žampiony jsou pro mě kapitola sama o sobě, ty bych mohla přidávat snad do všeho. Avokádo se hodí do sendvičů i salátů, navíc má pro nás spoustu benefitů, proto se mu nevyhýbám, i když má poněkud víc kalorií. A grapefruity - bez těch bych být nemohla, jsou neuvěřitelně zdravé.
Tuňák ve vlastní šťávě (vždycky po ruce, když někam spěchám)/ Sušené sojové maso (dá se poměrně rychle připravit a dochutit jak se vám zachce)/ Uzené tofu (jedním z mých favoritů, miluju ho třeba jen nakrájené v zeleninové směsi)/Mleté maso light choices (po tom sahám většinou při přípravě jídel jako jsou těstoviny pro celou rodinu)/ Losos a pangasius (absolutní favorit mezi rybami, připravuju je zásadně v troubě)
Jsou zdravé, ale bohužel je často z jídelníčku vynecháváme. Mými favority jsou: Červená čočka/ Cizrna/ Adzuki fazole. (Odpolední recept bude také tipem, jak tuhle skupinu potravin do jídelníčku zakomponovat.)
Spousta lidí, kteří se snaží vařit zdravě mají tendenci vařit trochu mdlé pokrmy. Já mám ráda výrazné chutě a tohle jsou moje stálice co se dochucování týče. Würcl (nejoblíbenější bio polévkové koření)/ Bylinky/ Papričky (jsou skvělé a navíc prý urychlují metabolismus)/ Stevia (čas od času dostanu chuť na něco sladkého, takže stevia v čaji nebo jogurtu bývají volbou číslo jedna, používám ji i k přípravě dezertů)/ Med (nedělní čaj si bez něj nedovedu představit)/ zázvor (dodá každému jídlu velmi zajímavou chuť)/ Ajvar (tahle pochoutka původem z Chorvatska je překvapivě zdravě, je vyrobena převážně ze zeleniny)/ Dijonské hořčice (skvělá do zálivek na salát, nebo marinád na maso)/ Curry pasta (dá se pořídit ve větších supermarketech, když jsem ji objevila, bylo najednou všechno s příchutí curry)/ Skořice (má mnoho zdravotních benefitů a v jogurtu je perfektní).

Všichni jsme jen lidé a tohle jsou moje hříšky: Individuálně balené čokoládové čtverečky Leonidas 72% (asi nemusím říkat, proč je výhoda mít čokoládky individuálně zabalené)/ ovofit (obvykle raději sáhnu po bílém jogurtu nebo tvarohu a sama si je dochutím, ale když dostanu chuť na něco jiného, ovofit je celkem přijatelná varianta)/ burákové máslo (má ho rád skoro každý a je překvapivě zdravé, k vytvoření hřešící svačiny stačí plátky jablka a 15 gramů burákového másla)/ Holandské kakao (skvělé na dochucení jogurtu, společně se stevií ještě chutnější)/ Caro vitality (chutná alternativy ke kávě)/ Lifebar (pravděpodobně nejzdravější tyčinka, jakou jsem na našem trhu objevila, pouze ořechy a sušené ovoce, mým favoritem je příchuť Brazilian nuts).

Kisses A.

16 comments:

  1. nedala by jsi mi tip na nějaký recept z cous-cousu? :) nenarazila jsem ještě na žádný pořádný a chtěla bych si ho udělat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napiš mi buď sem nebo přímo na náš mail svůj kontakt a nějaké ti pošlu :)

      Delete
  2. Výbornej článek, něco takovýho jsem přesně potřebovala, protože se v tom, co popisuješ poznávám - jdu nakupovat, bezradně stojim u regálu a pak stejně vždycky nakoupim skoro to samý :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já se snažím neupadnout nikdy do stereotypu, takže pořád hledám něco nového :)

      Delete
  3. Leonidas <3
    A osobně arašídové máslo nesnáším, už od dob, co jsem trávila v USA. Ale přítel ho miluje, zcela bezmezně. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já si ho čas od času s jablkem ráda dám :)

      Delete
  4. Ten kozí sýr nebo cottage sýr jak se to jmenuje, je užasnej. Miluju ho jakkoliv ochucenej i neochucenej ,mohla bych ho jíst pořád.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Také ho miluju, navíc se hodí skoro ke všemu :D

      Delete
  5. Takovýhle seznam jsem přesně potřebovala...konečně jsem se i já tak nějak dopracovala ke změnu životního stylu, ale právě na tom, co jíst, aby to nebyla nuda jsem se celkem zasekla....takže díky :)

    ReplyDelete
  6. tak to je jeden z nej postu, co sem za posledni dobu v cele blogove scene cetla :) jen tak dal!

    ReplyDelete
  7. Přesně na tohle jsem čekala, děkuju!! :) Hned jsem téměř všechno přidala na nákupní seznam ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda vždycky, když takovéhle komentáře čtu :)

      Delete
  8. B, nerostou ti po běhání moc stehna? Začínám běhat a mám z toho docela strach, potřebovala bych je zpevnit a zároveň trošku zeštíhlit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. B neběhá :) Já bych doporučila běhání zkombinovat se cvičením, které svaly protahuje a prodlužuje - třeba pilates. A.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...