Friday, August 10, 2012

FIT FRIDAY RECIPE: PERFECT BREAKFAST


Uvažovaly jsme s B, co by mělo být prvním receptem téhle rubriky (a na recepty se můžete těšit každý týden), došly jsme k názoru, že snídaně je základ. A je to pravda, když se nenasnídáte, váš metabolismus se zpomaluje. Snídaně by měla představovat až čtvrtinu denního příjmu kalorií a měla by obsahovat minimálně tři různé skupiny potravin. Založena by měla být na sacharidech, které tělo po ránu potřebuje, ale měla by obsahovat také dostatečné množství bílkovin, aby nás na dlouho zasytila. Tolik k teorii.

A teď už k praxi, tedy k mé snídani, kterou jsem si postupně dotáhla k dokonalosti (alespoň pro mě).
_________________________________
Ingredience:
1/2 středně velkého banánu (cca 50 g)
30 g ovesných vloček
50 g mražených borůvek
60 g bílého jogurt
60 g nízkotučného tvarohu
1 lžička chia semínek (5 g)

Postup:Banán rozmačkat vidličkou, příjemně osladí jogurt a pak vše jednoduše vše smíchat v oblíbené snídaňové mističce. Já jsem zvyklá ještě přidat plátek otoustoveného celozrného chleba, zelený čaj a nezbytné dvě sklenice vody.

Banán, vločky a borůvky tady fungují jako zástupci sacharidů, přičemž energie z vloček se uvolňuje pomaleji než z ovoce, borůvky pak poskytují benefity ve formě antioxidantů a banán je zase skvělým zdrojem draslíku. Kombinace tvarohu a jogurtu vám může připadat zvláštní, ale i to má svoje důvody:  jogurt je výborný na zažívání zatímco tvaroh má vysoký obsah bílkovin (většinou kolem 12 g bílkovin na 100 g tvarohu), takže se hned ráno postará o jejich přísun. Bílkoviny jsou potravina, která dokáže nejspolehlivěji zasytit. Ráno nemám zase času nazbyt, takže si tvaroh a jogurt míchám vždy hned po nákupu do velkého litrového Hollandia "kýblíku" 1:1. A pak chia semínka jsou skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které jsou pro nás také důležité, dají se nahradit třeba ořechy (optimální množství by byly 2 - 3 poloviny vlašských ořechů, 4 - 5 mandle, nebo 4 - 5 kešu). Ořechy jsou skvělé, ale kalorií mají více než čokoláda, proto je důležité hlídat jejich množství. Toust si po ránu dávám jednoduše proto, že ho mám ráda, ale pokud ho někdo rád nemá, může ho vynechat a namísto toho přidat 10 g ovesných vloček. Nikdy nesnídám třeba granolu a podobné produkty, protože obsahují zbytečné množství cukru.'

KCAL: 339 (i s toustem)

Slibuji, že příště se podělím o recept, na který budete potřebovat třeba i vařečku a hrnec ;)

Kisses A.

6 comments:

  1. určitě vyzkouším, děkuji za skvělý tip :)

    ReplyDelete
  2. Ahoj Adri, chtěla jsem se tě zeptat jestli tě tento stereotyp pořád baví a chutná ti to. Já vždycky najdou nějakou skvělou věc a tak po třech týdnech se mi zprotiví (např. bebe mini už nemůžu ani vidět), takže vlastně neustále hledám novou alternativu na relativně zdravou snídani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abych pravdu řekla, tak si bez toho svoje ráno ani nedokážu představit (kromě neděle, to si ráno nedokážu představit bez vajíček na měkko). Samozřejmě si sama občas říkám, že bych měla ten stereotyp něčím nabourat, takže si třeba dám k snídani toust s uzeným lososem, nebo něco takového, ale pak jsem ráda, že si můžu další ráno dát tohle :D. A na další experimenty mám ty rána, kdy cestuji, atp, to mi úplně stačí. (A jenom - bebe mini nejsou tak zdravé, jak se můžou zdát ;)

      Delete
  3. Už čtvrtý den nesnídám nic jiného a musím říct, že je to vynikající snídaně, která opravdu zasytí a pefektně nastartuje den. Moc děkuji za tip a těším se na další zdravé recepty :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, doufám, že zachutnají i další recepty! :)

      Delete
  4. Můžu se zeptat, co je to za toastový chléb? A podle čeho vybrat ten správný? Moc by mi to pomohlo, díky :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...